Aktuális

Tuti pecók – érdemtelenül?

Néha belefutok a sztárok palotáit, villáit bemutató műsorba az MTV-n. Tanulságos, érdekes, de ritkán bírom ki anyázás nélkül.

A Hivatalos néző korábbi tévékritikáit összegyűjtöttük egy blogba.
• Itt olvashatod! » http://hivatalosnezo.blog.nlcafe.hu/ 

Az MTV (a korábbi Music Television) rendszeresen elviszi a nézőket egy-egy híres ember otthonába a Tuti pecók (jobb az eredeti cím: Cribs) műsor keretében. Fix koreográfia mentén mutatják be nekünk a jólétet, a ritkán ízléses, gyakran inkább hivalkodó, pazarló és üres külsőségeket – tízből kilencszer már a kapuban azzal fogad minket a „nagyon híres” rapper művész úr, hogy több kiló nemesfémet a nyakába, csuklóira, ujjaira, fogaira (!) rakatott, mert ő gazdag, és most nézzük meg a lakását, amely tele van az ő gazdagságának bizonyítékaival.

Innen egy borzasztóan demagóg ív jön, előre is bocs, lányok.

Szóval belépünk a kapun, emberünkön csörög az arany, és körbevezet minket a lakásban. Nappali kisebb mozinak alkalmas tévével – vagy akár külön moziterem –, stratégiai pontokon elhelyezve emberünk aranylemezei, esetleg a róla készült olajfestmények. Ez az, öcsém, látod, így kell ezt, van itt pénz, ez is drága, ez még drágább – valami ilyesmi közben a kísérőszöveg.

Külön kitérő a konyhába, a mindig kétszárnyú, mindig böhöm nagy hűtőbe is benézünk: mennyiségileg egy hátrányos helyzetű kistelepülés alsósainak uzsonnája ott figyel bent, és maga a konyha is nagyobb és modernebb, mint az adott suli menzája. Emberünknek meg fogalma sincs arról, hogy mi merre van, csak hát „kellett” ez is, hogy legyen. Menő konyha, érted, öcsém.

Tuti pecók - érdemtelenül?

Talán most érdemes külön is megerősítenem: nem önmagában a jólétére vagyok irigy. Váljék egészségégére. Három problémám van ezzel a jelenséggel: egyrészt zavar, hogy általában mindig annak van a legnagyobb pofája, az lengeti a legvastagabb aranyláncot, aki azért a legkevesebbet tette. A „csinált” művész, az egyslágeres, producerek által kitalált sztárocska – sosem például a sportolók, akik évtizedes kemény munkával jutnak a csúcsra. Sőt, az utóbbiak lakása sosem olyan csicsás, sosem olyan rongyrázós, mint az említett, főállású celebeké.

Tuti pecók - érdemtelenül?

 

Tuti pecók - érdemtelenül?Olvasd el Soma Mamagésa e heti levelét, amely a netes szerelem témakörét járja körül!
Netes szerelem »

A másik gondom a pazarlás. Nézhetem zöld szemmel: amikor arról mesélt az egyik ilyen házigazda, hogy a medencéjébe több ezer mérföldről repülőgéppel hozatja a vizet, mert neki már csak az elég tiszta, akkor tiszta szívemből kívántam, hogy a következő fejesnél nyelje félre azt a tiszta vizet. Mert ennek az embernek nem is ökológiai lábnyoma, hanem ökológiai atombombatölcsére van, a kutyafáját neki! De nézhetem a szolidaritás felől is: hány hajléktalan ehetne egy teljes évig egyetlen ilyen vízhozós-repülőgépes forduló árából? Vagy amikor egy alig tizenegy éves, már szintén híres rapper kisfiú bemutatta a „cipős szobáját”? Egy szoba, tele vadiúj, nagyon drága sportcipőkkel – mert ő sosem húz fel egy cipőt kétszer.

Tuti pecók - érdemtelenül?

Naponta annyi költ cipőre, mint te a gyerek menzájára egy évben.

Harmadrészt pedig hazudnak, hiszen többször is kilóg a lóláb: nem boldogok igazán ezektől a külsőségektől, a pénz, a nagyon sok pénz sem elég ehhez önmagában. Mikor minden házigazda kényszeresen végigsimítja a hálószobában az ágyat, a kötelező mondattal, miszerint „ez pedig az a hely, ahol minden csoda történik”, akkor a többség szemén látod, hogy ez kamu. Nem történik. Felvihet fullos particsajokat, egy-egy másik celebet is, hírnév vagy pénz odahajthat neki naponta más nőt – de mindez semmilyen összefüggésben nincs azzal, hogy van-e olyan társa, akihez oda lehet bújni, akivel nemcsak lefeküdni, de felkelni is jó. Látszik a fickó szemén, hogy ilyesmihez köze sincs. Vagy ugyanez viccesebben: a műsor állandó eleme a luxusautók bemutatása a hátsó kertben. Ha vannak. De néha nincsenek: múltkor egy fiatal sztár bukott le a műsorban, aki már csak úgy tudott beszállni a versenybe, hogy bérelt pár luxuskocsit, amelyeket sajátként mutatott be – de rajtuk felejtette az autókölcsönző jelvényét!

Tuti pecók - érdemtelenül?

Barátom… amíg a csajom meg én egy középkategóriás autóval is elmennénk bárhová boldogan, addig te két limuzinnal és három bazi nagy terepjáróval sem vagy boldog, mert négy kellett volna…

Szóval ez az a műsor, amelyet hétköznaponként 13.20-kor megtekinthet a nagyérdemű az MTV-n, és ha mást nem is ér el nála, legalább az illegális zeneletöltések miatt nem lesz többet lelkiismeret-furdalása. Ezeknek még több pénzt? Hova, minek, miért?

Tuti pecók - érdemtelenül?

Arról pedig most inkább nem beszélek, hogy létezik ugyanennek egy Teen Cribs, azaz Tinikuckók verziója is… mikor a gazdagságba beleszületett, 14 éves Tiffany magyarázza nekünk, hogy „igen, nagy szükségem van erre a második jakuzzira, hiszen amikor hazajövök egy fárasztó nap után, csak ez lazíthat el igazán”… nem folytatom.

A fotók forrása: mtvcribs.com

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top