Nincs olyan exnapközis, aki ne emlékezne ezekre a fogásokra. Hiszen még a piros mintás vagy kék szélű tányérokat, az iskolai kakaó illatát is fel tudjuk idézni. A tányérok lehet, hogy már az enyészeté lettek, de a menzafogások ma is megállják a helyüket.
Itt van például a népszerűségi listák végén kullogó sárgaborsó-főzelék. Ami bizony, jobb, ha tudatosítjuk, nagyon egészséges. Hüvelyesekből sajnos keveset fogyasztunk, pedig közülük is legajánlottabb éppen a sárgaborsó. Magas a fehérjetartalma, sok benne a B-vitamin, rostban is gazdag és szinte teljesen zsírmentes. Persze, ha olyan sűrű rántással készítjük, hogy megáll benne a kanál, akkor nem olyan egészséges…. De hát ne ilyennel készítsük! A dietetikusok véleménye amúgy megoszlik arról, hogy az áztatóvizében kell-e főzni a sárgaborsót, vagy épp ellenkezőleg, le kell önteni róla, mert puffaszt. Ami biztos: mindenképpen alaposan mossuk meg előtte!
A levesben főtt marhahúshoz Tamás meggyszószt készített, mellé főtt krumplit adott. Legjobb, ha stefániát főzünk a levesbe, vagyis a marha lapockáját, mert nem rágós, nem kemény, inkább szaftos. Pörköltnek, tokánynak, gulyásnak is jó.
A múltidéző desszertek közül a legismerősebb a lekváros piskótatekercs. Ha fel akarjuk göngyölíteni a piskótát, tanácsos más arányokban felhasználni a hozzávalókat, mintha csak „lapos” süteményt sütünk.
Jó retrózást a konyhában, hallgassunk főzés közben egy kis Abba-muzsikát!
Piskótatekercs (1 óra+hűtési idő) Hozzávalók: 4 tojás, 8 dkg liszt, 8 dkg kristálycukor, 2 ek. víz, csipet só, sárgabaracklekvár.
A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk. A sárgáját a kristálycukorral habosra keverjük, majd apránként belekeverjük a lisztet is. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan beledolgozzuk masszába a vízzel együtt. Nagy, lapos tepsibe zsírpapírt fektetünk, vékonyan elkenjünk rajta a masszát, és 180 °C-ra előmelegített sütőben világosbarnára sütjük. Még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt, szorosan feltekerjük, és kívülről visszacsomagoljuk a sütőpapírba (ha nem sikerült egyben leszednünk a sütőpapírt, csomagolhatjuk konyharuhába is. Azért fontos melegen, szorosan feltekerni a piskótát, mert ha mindezt hidegen tennénk, a tészta széttörne). Ha kissé kihűlt, megkenjük lekvárral és újra feltekerjük. Fél-egy óra elteltével már szeletelhetjük is. |
A Nők Lapja 12. számában még két isteni retró receptet (Főtt marhahús megyszósszal, Sárgaborsó-főzelék sült debrecenivel) találhattok!