nlc.hu
Aktuális
Szuperbiztonságos a Toyota családi járgánya

Szuperbiztonságos a Toyota családi járgánya

A Toyota családi autója, a Verso ragyogó eredményekkel teljesítette az EuroNCAP töréstesztjét, a biztonság szempontjából is ideális választás lehet.

András kollégánk friss apukaként nagyra értékelte a Toyota Verso családi jellegét, és az EuroNCAP tesztjei alapján az autó nem csak belsője és vezetési élménye alapján ad okot a nyugalomra, de a biztonság szempontjából is szinte kifogástalan, erős ötcsillagos minősítést kapott.

A frontális ütközésnél mind a sofőrt, mind az anyósülésben ülő utast jelképező bábuk jó eredményeket hoztak, lábaik, térdeik is biztonságban voltak. A front- és oldalsó fej- és testlégzsákok mellett a vezető lábát térdlégzsák is védi. Az oldalirányú korlátos ütköztetésre a Verso maximális pontszámot kapott, azonban a keményebb oszlopos tesztnél már a kelleténél nagyobb erőhatást mértek a tesztbábu mellkasánál. A fejtámlák ostorcsapásos nyaksérülés elleni védelme csak épp megfelelő minősítést kapott. Az utóbbi két panasz ellenére a felnőttvédelemre a Toyota összesítve így is 89 százalékot kapott.

A háromévesnek megfelelő bábu feje az ütközéseknél a kelleténél jobban mozgott, de a gyermekülések alapvetően tették a dolgukat, a három- és a másfél éves kicsi is a helyén maradt. A Toyota Verso sikerrel vette az anyósülésbe szerelhető gyermeküléssel járó problémákat is: az autó világosan jelzi az első utasoldali légzsák állapotát, valamint megfelelő figyelmeztetés is található a bekapcsolva hagyott biztonsági eszköz gyerekülésre jelentett veszélyéről. A gyermekbiztonságra a Verso 75 százalékot kapott.  

Az átlagot messze felülmúlva teljesített a családi Toyota-egyterű a gyalogosvédelem terén: a lökhárító és a motorháztető nagy része is jó minősítést kapott, azaz megfelelően puhának bizonyult az esetleges gázolás esetén, egyedül a motorháztető szélét találták túl keménynek a tesztelők – ez így 69 százalék.

Az autóból hiányzik a pontot érő sebességkorlátozó automatika, de szériafelszerelés az első és hátsó üléseknél is működő biztonságiöv-emlékeztető és az öt csillaghoz elengedhetetlen elektronikus menetstabilizáló (ESC) is, így a biztonsági segédeszközökkel sem vallott szégyent a Verso: 86 százalékot kapott az EuroNCAP-nál.

Nézd meg a videót is!

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top