Aktuális

Hogyan legyek jó kolléga? – 10 tipp

Tíz tipp, amiket érdemes megfogadni a munkahelyen.

Hogyan legyek... jó kolléga? 1. Csak annak lehetünk jó kollégája, aki maga is nyitott erre. Ha valaki nem igényli az ilyen jellegű munkahelyi viszonyt, tartsuk tiszteletben.

2. Nem kell, hogy a legjobb barátok legyünk! Attól, mert nem a másik öt munkatársunkkal beszéljük meg legféltettebb titkainkat, még lehetünk jó viszonyban, amivel a munka és a munkahelyen eltöltött idő minőségét is javítjuk.

3. Ha figyelünk a másikra, megvárjuk, ha épp akkor fordul be az utcasarkon, vagy megkérdezzük, mitől rosszkedvű napok óta, ő is kedvesebb lesz velünk, sőt akár segít is majd, ha megakadunk a munkánkban.

4. Ne hátráltassuk a másikat! Lehet, mi beszélgetve is tudunk dolgozni, ám nem biztos, hogy ennek a másik fél is örül.

5. Csapatmunkában a legfontosabb: dolgozzunk a másik keze alá. Figyeljünk a másik igényeire, mert ezzel nemcsak az ő munkáját könnyítjük meg, hanem a sajátunkat is.

6. Együtt dolgozni nem könnyű, főleg nem olyan emberekkel, akikkel messze nincs meg az összhang. Törekedjünk arra, hogy olyanok közelébe kerüljünk, akikkel egy hullámhosszra tudunk kerülni! Amennyiben ez mégsem sikerül, gondoljunk arra, hogy a másiknak sem lehet könnyű elviselni a mi hóbortjainkat (mert mindenkinek vannak…).

7. Hibáink beismerése nemcsak a mindennapi életben lehet értékes tulajdonság, de a munkahelyen is. Tudjunk – vagy tanuljunk meg – bocsánatot kérni! Nem a kollégánk tehet arról, ha a gyerek nem ír házit, vagy, hogy bal lábbal keltünk fel.

8. Ne beszéljük ki a másikat a háta mögött fűnek-fának! Inkább legyünk őszinték, és mondjuk a szemébe, ha valami gondunk van vele!

9. Ha a kollégánk jobban ért valamihez, kérjük ki a tanácsát. Ne úgy vegyük ezt, hogy a kedves kolléga előrejutását mozdítjuk ezzel elő, hanem, hogy a saját bukásunkat kerüljük el. Na persze, legyünk résen, nehogy épp azzal húzzanak minket csőbe, amit segítségnek hittünk!

10. Végső soron, ne felejtsük el megkérdezni a közvetlen kollégánktól, hozzunk-e neki is kávét, amikor magunknak is készítünk! A kedvesség meglepetésként éri a mai kor emberét, pedig olyan erény, amelyet könnyű magunkévá tenni.

Erős Antónia: A gyerekeim nem ikrek!Még több az e heti Nők Lapjából:

Erős Antónia: A gyerekeim nem is ikrek! »
D. Tóth Kriszta: Az „sz” betűs szó »
Retró a konyhában: Piskóta tekercs »
A James Bondot is itt írták – Hírességek szállodája »
Éjjeliszekrény-teszt: Mit olvasnak az ismert emberek? »
Mellékállásban jótevő: “Utcagyerekek tanítottak kitartásra” »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top