A tojás a legrégebbi emberi táplálékok közé tartozik, és jócskán fogyasztják az állatok is. Bármilyen hihetetlen, de még világnapja is van, egészen pontosan október második péntekén.
Táplálkozás-élettani szempontból csak ajánlható, hiszen a C-vitaminon kívül szinte minden fontos tápanyag megtalálható benne. Az A-, a B2-, a B12- és a D-vitamin is, az ásványi anyagok közül különösen a foszfor, a vas, a jód és a cink.
A termékenység jelképe mindennapos vendég a konyhában, alig van olyan recept, amelyből hiányozna az „és adjunk hozzá egy tojást” mellékmondat. Jó tudni, hogy a felesleges tojásfehérje lefagyasztható, de a tojássárgája már nem. Azt szorosan zárható edényben tárolhatjuk legfeljebb pár napig, úgy, hogy olajat vagy vizet öntünk a tetejére, hogy ne száradjon ki.
A tojásokat lepecsételve vásároljuk, ezért fontos tudni, mit jelentenek a héjára nyomtatott számok! A 0 a biotojást jelöli, az 1-es a szabad, a 2-es az istállós, a 3-as pedig a ketreces tartásból származó tojás kódja.
Ez utóbbinak betiltása folyamatosan napirenden lévő probléma az Európai Unióban.
Tamás egyszerű és mégis ízletes tojásételeket ajánl a receptekben, talán csak annyit lehetne még hozzátenni, hogy a sonkalé is nagyszerű főzőlé lehet.
Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!
Tojássaláta sonkával és retekkel (35 perc+1-2 óra hűtés) Hozzávalók: 8 tojás, 10 dkg füstölt sonka, 8 apró retek, 1 csokor snidling, 15 dkg majonéz, só, fehér bors, 1 dl tejföl.
A tojásokat sós vízben megfőzzük, lehűtjük és megpucoljuk. A retkeket megmossuk és szárazra töröljük. A füstölt sonkát és a snidlinget felaprítjuk. A retket és a tojást cikkekre vágjuk. A majonézt a tejföllel, kevés borssal és egy csipet sóval összekeverjük. Belekeverjük a zöldségeket és a sonkát, majd 1-2 órára hűtőbe tesszük. Tipp: Friss kaláccsal a legfinomabb. |
A Nők Lapja 13. számában még két szuper húsvéti receptet (Vajas tésztában sült tojás paradicsommal, Sajtos tükörtojástorta) találhattok!