Kevés halat eszünk. Ez tény, méghozzá szomorú tény. Igaz, kevés helyen lehet még kapni, de azért a mélyhűtőpultok táján is érdemes körülnézni. És ha friss vagy mélyhűtött hal nem akad a „hálónkba”, akkor még mindig ott vannak a konzervek.
Vannak vízben és olajban eltett halkonzervek. Mindkettő nagyon finom, de azért a felhasználás szempontjából nem mindegy, melyiket választjuk. Ha hideg ételt akarunk készíteni, akkor olajban eltett halat válasszunk, és gondosan csöpögtessük le. A meleg ételekhez pedig inkább vízben tartósított tonhalat emeljünk le a polcról!
A mediterrán országokban nagyon kedvelik a halat és a tésztát együtt, Tamás hagymás-tejszínes spagettije erre egy kiváló lehetőség.
A tonhalkrém nem számít egzotikus ritkaságnak, és az a jó benne, hogy kiválóan variálható, hiszen tehetünk bele főtt tojást, hagymaféléket, főtt krumplit is akár.
A saláta pedig igazi tavaszi ínyencség, amely szintén tetszés szerint bővíthető.
A halhoz minden esetben citromot adott Tamás. A tonhalkonzerv és a fűszerek kapcsolatában nincs semmi különleges tudnivaló, talán annyi, hogy a túlfűszerezést mindenképpen kerüljük.
Jó étvágyat!
Tonhalsaláta újburgonyával (25 perc+hűtés+1-2 óra pihentetés) Hozzávalók: 25 dkg tonhal, 30 dkg újburgonya, 15 dkg zöld olívabogyó, 5 szál újhagyma, fekete bors, fél dl olívaolaj, fél citrom, tengeri só.
A burgonyát héjában megfőzzük, lehűtjük, és nagyobb darabokra vágjuk. A tonhalat lecsepegtetjük. A hagymát és az olívabogyót karikákra vágjuk. Miután minden előkészülettel megvagyunk, az összes alapanyagot egy tálba tesszük. Megborsozzuk, kissé megsózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és citromlével. Óvatosan összekeverjük, és 1-2 órára (lefedve!) a hűtőbe tesszük. |
A Nők Lapja 14. számában még két különleges tonhalas receptet (Tonhalkrém, Tonhalas spagetti kapribogyóval) találhattok!