Tamás ezúttal rakott krumplit, krémlevest és tésztaételt készített a káposztával, kelkáposztával, kelbimbóval és brokkolival szoros rokonságban álló karfiolból. A levesek közül természetesen a zöldséglevesekbe és a húslevesekbe is tehetünk karfiolt. Egy igazán gazdag, ünnepi marhahús-levesből nem is hiányozhat…
Az egytálételekben is számtalan módon használhatjuk, hiszen besamellel leöntve, vagy akár csak egy kis tejföllel, reszelt sajttal, máris önálló fogás. Tehetünk alá főtt krumplit, főtt tojást, kolbászt, és persze egy kis darált húst, vagy akár előre megsütött egész hússzeleteket is.
Nagyon népszerű a rántott karfiol, de ne feledjük, hogy ennél azért vannak egészségesebb megoldások is! Itt van például a karfiollepény, amikor az enyhén megfőzött zöldséget összetörjük, kis sóval, tojással és liszttel összegyúrjuk, majd kis halmokat sütünk ki belőle forró olajban. Egyszerű és fenséges!
Fontos tudni, hogy diétázó vagy akár cukorbeteg családtagunk állandó étele is lehet, hiszen az energiatartalma és a szénhidráttartalma nagyon csekély, viszont erősíti az immunrendszert, és sok benne a C-vitamin. Emésztőrendszeri betegségekben szenvedőknek nem ajánlott, vagy csak mértékkel, mert magas rosttartalma miatt enyhén puffasztó hatású. Meglepő, de Magyarországon csak a 20. század elejétől vált általánossá a háztartásokban, addig ritka vendégnek számított. Szerencsére azóta megszerettük.
Jó étvágyat!
Karfiolos rakott burgonya (80 perc) Hozzávalók: 1 nagy fej karfiol, 60 dkg újburgonya, 10 dkg túró, 10 dkg reszelt trappista sajt, 2 dl tejföl, 2 tojás, zsemlemorzsa, só.
A burgonyát és a rózsáira szedett karfiolt külön-külön, sós vízben puhára főzzük. Lecsepegtetjük és vajazott, morzsával hintett tepsibe, váltakozva lerakjuk. A túrót a tejföllel, a tojással, a sajttal és kevés sóval simára keverjük. Ráöntjük a karfiolra, valamint a burgonyára, tetejét megszórjuk morzsával, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt ropogósra, barnára sütjük. |
A Nők Lapja 14. számában még két ízletes karfiolos receptet (Karfiolos széles metélt, Karfiolleves pirított karfiollal és morzsával) találhattok!