Aktuális

A pornó, a férjem és én

Azt eddig is tudtuk, hogy a férfiak agyában létezik egy viszonylag nagy kiterjedésű terület, amelyen nagy betűkkel ez áll: SZEX. Épp ezért meglepő, hogy egyre többen váltják fel közülük silány virtuális élményekre a valódi izgalmakat. Vajon miért csinálják? És mit tehet ez ellen az elhanyagolt partner?

A szakemberek világszerte arról számolnak be, hogy az utóbbi tíz évben – az internet elterjedésével – ugrásszerűen megnövekedett a pornófüggő férfiak száma. Magyarországon jelenleg minden negyedik férfi tölt le rendszeresen a világhálóról szexfilmeket. Ez persze önmagában még nem jelent feltétlenül függést, csakhogy a művelet kísérőjelensége egyre inkább az, hogy közben a feleségek „koplalnak” – mármint ami a szexet illeti. Mivel a pornónézegetés az esetek nyolcvan százalékában önkielégítéssel párosul, a férfiak többnyire ilyen módon vezetik le a szexuális energiáikat, és nem marad erejük a mellettük élő hús-vér nő kielégítésére. Nem állítom, hogy ez rosszabb, mint ha ugyanezt az energiát barátokkal való sörözéssel vagy focival vezetnék le. Azt viszont biztos forrásból tudom, hogy ezerszer jobban megsértik vele a partnerüket…

Apró titkok

Kate Winslet, az Apró titkok című film hősnője például türelmetlenül toporog az előszobában, várva, hogy a férje kidugja végre az orrát a dolgozószobából, és ő rábízhassa a kisfiát, mert – mint minden este – kocogni készül a barátnőjével. Egy idő után bosszúsan felszalad a lépcsőn, és kopogás nélkül beront a férfihoz. Az, orrán egy női bugyival, épp egy pornófilmre onanizál a számítógép előtt. Döbbent csend…

Ugyanezt a jelenetet egy fórumozó nő a neten így meséli el:

„10 éve vagyunk együtt, túl két gyereken. Visszagondolva, az elején se volt az uram egy lepedőakrobata, és én egy ideje beletörődtem: már nem kívánja a szexet. Azután rá kellett döbbennem, hogy nem a szexet, hanem engem nem akar! A pornó izgalmasabb számára. Másfél évvel ezelőtt jöttem rá, hogy miért szeret éjjel, sőt hajnalban tévézni. Amikor lelepleztem, átszokott a számítógépre. Alig várja, hogy kihúzzam a lábam itthonról, már megy is leskelődni. Nem izgatja, hogy két hete nem voltunk együtt, soha nem kezdeményez, egyszerűbb neki a szexfilmekre fantáziálva önzősködni.”

Válaszul az elszenvedett sértésre, Kate a filmben azonnali hatállyal szerelmi viszonyba kezd egy játszótéri ismerősével. A fórumozó feleség viszont hosszú gyötrődés után úgy dönt: mégiscsak megpróbálja megmenteni a házasságát.

– Mindkét reakciónak van létjogosultsága – véli Bede Zsuzsa szexuálpszichológus. – Én mégis inkább az utóbbi hölggyel értek egyet. Nem érdemes azonnal kidobni a párkapcsolatot a szemétbe, még akkor sem, ha ekkora sokk éri benne az egyik partnert. Mert ez valóban sokk: ráébredni, hogy a férjünk a virtuális szexet előnyben részesíti velünk szemben. A nők ezt általában nagyon rosszul élik meg. Úgy érzik, mintha egy valóságos személlyel, más nővel csalták volna meg őket. Féltékenykedni kezdenek a hosszú combú, nagy mellű pornószínésznőkre, pedig világos pillanataikban pontosan tudják, hogy azok igazából nem a vetélytársaik. A férfiakat pusztán bevonzza a fantázia világa, ilyen módon élik ki önmaguk számára sem megfogalmazott vágyaikat. Legtöbbször kiderül, hogy a feleségükkel eszük ágában sincs ilyesmit csinálni, sőt valójában szégyellik magukat, amiért voyeurködnek, vagyis leselkednek. Tisztában kell lennünk azzal is, hogy a világ tele van erotikus kihívásokkal, és a férfiaknak (meg néha a nőknek is) egyre erősebb ingerekre van szükségük ahhoz, hogy a libidójukat szinten tartsák. A baj csak ott kezdődik, ha a pornó már nem ráhangolódásul szolgál a valódi szexhez, hanem helyettesíti azt.

Mit tegyen az elhanyagolt nő?

A pornó, a férjem és énA szemrehányás, a követelődzés csak árthat, a férfiak ettől még jobban bezárkóznak – ezt könnyű belátni. Ugyanakkor nem szabad annyiban sem hagyni a dolgot, hiszen a szexuális örömökhöz a nőnek is joga van. Első lépésként tehát rá kell döbbenteni a férjet az önzésére!

Fent idézett fórumozó feleség rafinált módon, a férje eszközeivel támadott. Meztelen férfitesteket és jól fejlett hímvesszőket tett fel a közös számítógépre. A férj azonnal megtalálta őket, és óriási zavarba jött. Két nappal később merte csak szóba hozni a dolgot, és férj és feleség között megindult valamiféle párbeszéd. Az asszony közölte, hogy: „Na látod, nekem is ilyen jólesnek a te pornónézéseid!” Erre a férj azzal védekezett, hogy óriási stressz nehezedik rá a munkahelyén, és így próbálja meg levezetni. Ez igaz is lehetett, állítja a felesége, ám arra nem ad magyarázatot, miért kapcsolja ki a férje a gépet, ha őt közeledni látja. Megkérte a férfit, engedje be őt is az erotikus világába, nézzék együtt a pornófilmeket, és közben játszhatnak is egymással. A férfi hosszas unszolásra beleegyezett, és a nő lassan, türelmesen újra rávezette a hús-vér szex örömeire.

 A történet túl szép ahhoz, hogy igaz legyen! – rázná erre a fejét a Szex és New York című filmsorozat Charlotte-ja, akinek a vőlegényével gyűlt meg a baja. Az ágyjelenetek sehogy sem akartak sikeredni a pasijának, ugyanakkor észrevette, hogy a férfi fogmosás közben előszeretettel élvez egy szexmagazin fotóira. Ahelyett hogy megsértődött volna, praktikához folyamodott: egy észrevétlen pillanatban a saját fényképeit ragasztotta a csábos modellek helyére – hasztalan.

A cél mindkét esetben az volt, hogy a hölgyek valamiképpen magukra irányítsák a kedves érdeklődését, és elvonják figyelmét a virtuális világ csábításaitól. Történhet ez más módokon is. Erotikus fehérneműkkel, intim hangulat-teremtéssel, gyertyákkal, illatos kádfürdővel vagy (akinek belefér) akár egy szvingerklub meglátogatásával. Egyszóval olyan szokatlan helyzetekkel, amelyek a férfit ellazítják, és kizökkentik a mindennapi rutinból. Ez után vagy e közben pedig következhet a vágyak, az erotikus fantáziák őszinte megbeszélése! A szakemberek szerint részben ennek hiánya okolható a pornófilmek kirobbanó sikeréért. (A másik, gyanítom, a férfiak lustasága. Párban ugyanis macerás.)

És ha beszippantja a pornó világa?

Ha a férfi minden szabad idejét a szexfilmek letöltése és nézegetése tölti ki, ha a közös programoknak ellenáll, és nem törődik többet a feleségével, a családjával, akkor valószínűleg már kialakult az a veszélyes függés – állítja a pszichológus. Ez végső soron az illető emberi kapcsolatainak teljes leépüléséhez, a valóságérzet elvesztéséhez vezethet. Ez a szenvedélybetegség azért is kezelhető nehezen, mert egyelőre kiesik az orvostudomány látóköréből. A pornófüggő ráadásul olyasmit művel, amit a társadalom többsége elítél és tabuként kezel, ezért csak nagyon nehezen vagy soha nem kerül napvilágra. Gyakran még a feleségek sem jönnek rá, vagy pedig sejtik, de inkább a homokba dugják a fejüket, hogy ne kelljen szembesülniük a problémával. A függő férfinak tehát nem akad segítsége, bátorítója a közvetlen környezetében, gyakran éveken át nem is jön rá, hogy ő valójában beteg. Segítséget ebben az esetben már csak orvos vagy pszichológus nyújthat, gyógyulásra azonban csak akkor van remény, ha az érintett férfi maga is akarja azt, és erejét megfeszítve részt vesz a folyamatban. Ez azért nehéz, mert az esetek többségében az illető ragaszkodik ahhoz a feltétel nélküli örömforráshoz, ahol senkinek nem kell megfelelnie, nem kell teljesítenie.

 Szerencsére a szakember szerint érett szexualitású férfiak között viszonylag ritkán fordul elő, hogy a pornónézésnek függés lesz a vége. A férfiak általában egy idő után megcsömörlenek a szexözöntől, és ha szokásuk is marad a pornófilmek időnkénti nézegetése, kontrollálni tudják effajta szórakozásaikat. Egy-egy pornófilm még jót is tehet a párkapcsolatnak. A partnerek ötleteket, kedvet meríthetnek belőle, feltéve, hogy a szexfilmek egy gyengédebb, romantikus válfaját választják, amelybe a nő is bele tudja élni magát.

A Lord of the Dance táncosai: Igazi vándorcirkuszi élet a miénkMég több az e heti Nők Lapjából:

Barabás Éva: A párommal megvívtuk a magunk harcait! »
A karfiol ezer arca »
Az autó néha halacskát is eszik »
Ki az a Lady Gaga? – 1 év alatt lett szupersztár »
Miért iszik a nő? »
A Lord of the Dance táncosai: Igazi vándorcirkuszi élet a miénk »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top