nlc.hu
Aktuális
Életveszélyesek a pécsi fák?

Életveszélyesek a pécsi fák?

A városvezetés ultrahanggal vizsgáltatja át a pécsi parkok fáit.

Életveszélyesek a pécsi fák?

Nagy Ervin, a Pécsi Városgondozási Nonprofit Kft. városgondozási részlegvezetője az MTI-nek elmondta, hogy a másfél-kétmillió forintba kerülő ultrahang-berendezés egy érzékelőből és a hozzá kapcsolt számítógépből áll. Működési elve hasonló a mai modern orvosi diagnosztikai eszközökéhez. “A műszer a fában terjedő hang sebességéből következtet annak belső szerkezetére. Keresztmetszeti képeket készít a törzséről, az adatok összegzéseként kapott háromdimenziós ábrákból kiderül, hogy a belsejében milyen elváltozások, üregek találhatók. Így megtudható, hogy a fa mennyire állékony, mennyire biztonságos” – magyarázta.
Közlése szerint Pécsett mintegy 40 ezer fa van, felmérésük 3-4 évet venne igénybe. Koruk átlagosan 30 év, de az idősebb fasorok 40-50 évesek, utóbbiak körében a monitoring és a kezelés immár halaszthatatlan feladat.
 
“A helyzet a köztemetőben és a Szigeti úton a legkritikusabb, itt a munkákhoz már hozzá is láttunk az emberek testi épsége és a tulajdonuk védelme érdekében” – mutatott rá a részlegvezető, aki ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem a fák kivágása a céljuk, hanem az, hogy “erős metszésekkel”, a korhadt, beteg ágak levágásával növeljék statikai állapotukat.
 
A köztéren álló fák korhadása minden városnak problémát jelentenek: két éve Budapesten egy kidőlő fa megölt egy idős asszonyt az Erzsébet téren. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top