Aktuális

Az Everest átka: újabb sérült magyar hegymászók

Ugyan Anita megbetegedése után újabb magyar hegymászók kerültek bajba a Mount Everesten: Klein Dávid és Várkonyi László április 26-án délután balesetet szenvedett 7000 méter magasságban. A mászókra fentről váratlanul rászakadt egy jégfal és magával sodorta őket.
 
Várkonyi László és Klein Dávid forrás:www.expeditions.hu

Várkonyi László és Klein Dávid
forrás: www.expeditions.hu

A baleset valószínűleg tragikus kimenetelű: Klein Dávidot megtartotta a biztosítókötél, de Várkonyi Lászlót elsodorta a jégtömeg. A testét még nem találták meg a mentők, így eltűntként kezelik. Klein Dávidot kiemelték, a jobb keze sérült, ő már biztonságban van és csütörtökön hajnalban lejön a hegyről.
Ilyen magasságban a mentést is csak serpák képesek végezni: 2800 méter felett a levegő oxigénszintje rohamosan csökken, akklimatizáció nélkül egy nem ott élő ember szervezete nehezen bírja ki ezt a megterhelést. A Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászása ezért emberfeletti teljesítmény: a hegymászók szinte fuldokolva küzdenek minden méterért, az út végén pedig gyakran hallucinációkkal küzdenek.
A napokban Ugyan Anitát az oxigénhiány okozta Akut Magashegyi Betegség  (AMS) kényszerítette ideiglenes visszafordulásra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top