Aktuális

Önerő nélkül nem megy

A jelenlegi válsággal sújtott helyzetben nem egyszerű félretenni pénzt, de ha ügyesek vagyunk ez is megoldható. Néhány trükk egy kis odafigyelés, és máris fényesebb lesz a pénzügyi helyzetünk.

A legfontosabb, tanuljunk meg spórolni.

Jó lenne gyerekkorban elkezdeni a tudatos spórolást, de valójában soha nem késő. Túl a gyerekkoron, felnőtt fejjel is segíthetünk magunkon. Némi előnyünk is van, hiszen jó esetben van egy fizetésünk, amiből igenis lehet félretenni minden hónapban. Igaz az első egy-két hónapban megérezzük majd azt a 10-20-30 ezer forintos kiesést, de azután már ez lesz a természetes. Nem kell nagy pénzekre gondolni. Elég, ha a fizetésünk 10 %-át félretesszük minden hónap elején, és itt a kulcsszó az, hogy az elején. Ha abból szeretnénk majd félretenni, ami a végén marad, hát bizony nem sok jóra számíthatunk. Ezt a pénzt azonban jól különítsük el. A legjobb, ha bankban tartjuk, mert így biztosan nem nyúlunk hozzá. Ez lesz a mi tőkénk, legrosszabb esetben pedig a vésztartalékunk, ha betegség miatt nem tudnánk dolgozni, vagy elveszítenénk a munkánkat. Ne költsük el, hanem gyűjtsünk a jövőnkre.

Önerő nélkül nem megy

 

Ha bármit szeretnénk is a jövőben, mindenhez önerőre lesz szükségünk. Legyen szó ingatlanról, autóról, a gyerek taníttatásáról, de még akár a nyugdíjunkhoz is.

Amikor abba a szerencsés helyzetbe kerülünk, hogy emelkednek a bevételeink, ne essünk csapdába. Ha ezzel párhuzamosan megnöveljük az életszínvonalunkat, vagyis a kiadásainkat, akkor biztosan nem érünk el semmit anyagilag. Ne akarjunk rögtön a panelből házba költözni, vagy a kisautónkat nagyobbra cserélni, esetleg télen elutazni nyaralni, mert ez a legnagyobb hiba. Ezekre csak akkor kerítsünk sort, ha már összegyűjtöttünk egy akkora tőkét, ami mellett nem gond az, hogy ha bármi váratlan és kellemetlen helyzet történik velünk, akkor is 3-6 hónapig gond nélkül megélünk.

Amikor az ilyen tőkét megteremtettünk, akkor elkezdhetünk gondolkodni az életszínvonalunk megemelésén, esetleg valami komolyabb befektetésen.

Az is nagy hiba, ha azt gondoljuk, hogy a lakás/ház, amiben élünk, életünk befektetése. Ez nem így van. Az az épület, amiben élünk nem befektetés, hanem kiadás, hiszen nem pénzt hoz a konyhára, hanem pénzt visz el, hiszen törlesztenünk kell a banknak, és fizetni rá a rezsi valamint a javítási költségeket. Ugye ha ebbe belegondolunk már rá is jöttünk, hogy a lakás/ház, csak szükséglet, de nem az, amivel a jövőnket biztosítani tudjuk. Persze ha olyan ingatlanunk van, amelyet mi személy szerint nem használunk, hanem kiadjuk, esetleg eladjuk, akkor az a lakás/ház már befektetésnek minősül.

Az extra bevételeket se költsük el azonnal. Ennek egy részét is tegyük félre, ezzel is növelve a tőkénket, és csak egy kis százalékát fordítsuk „luxusra”.

Ellenőrizzük a költségeinket, és ha van rá mód, hogy szolgáltatót váltsunk, tegyük meg, hiszen sok kicsi sokra megy. A havi plusz 1000-2000 forint, ami félre teszünk ebből, évi akár több 100.000 forint is lehet.

Ne költekezzünk hát feleslegesen. A cukrászda helyett süssünk, az étterem helyett főzzünk, és a kávénkat se a sarki büfében fogyasszuk, hanem készítsük el magunknak. Sőt az üdítők helyett is érdemes a jó öreg vizet inni, ami nemcsak az egészségünk szempontjából nagyon fontos, hanem a pénztárcánkat is kíméli. Ezekkel is legalább havi 50.000- 100.000 Ft-tal többet takaríthatunk meg, és szinte észre sem vesszük, hogy milyen gyorsan meglesz az önerőnk, valami igazán fontos és nagyobb dologhoz.

 

Tarts velünk a jövő héten is. Folytatjuk!

 

Előző cikkeink:

Hitelfelvétel? Mire figyelj? >>>

Családi költségvetés >>>

Mindent a pénzről  >>>

Hogyan teremtődik a pénz?  >>>

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top