Aktuális

Hazaért a sérült hegymászó

Klein Dávid, aki pontosan két héttel ezelőtt, április 26-án veszítette el társát Várkonyi Lászlót a Mount Everesten, hazaért Kathmanduból. A baleset körülményeiről holnap nyilatkozik élőben először.

A két hegymászó oxigénpalack nélkül szerette volna megmászni a világ legmagasabb csúcsát, de útközben baleset érte őket: 7000 méter magasan egy jégomlás maga alá temette Várkonyi Lászlót, Klein Dávid pedig a kezén sérült meg – őt szemtanúk vágták le a kötélről, ami megmentette az életét.

Hazaért a sérült hegymászó

Klein Dávid a hazaküldött írásában így számolt be a történtekről:
„Miközben a lejtőt kereszteztük, fejem felett robbanásszerű (reccsenő, roppanó) hangot hallottam. Amikor felnéztem, láttam, hogy a jégfal megroppan, és hatalmas tömbökben leválik. Várható volt, hogy a lejtőre, a kötélpályára és ránk zuhan. Első gondolatom azt volt, hogy felmérjem a távolságot Konyi és köztem. Azt hiszem, összenéztünk. (…) Amikor éreztem, hogy a jégár nekem ütközik és elsodor, többször próbálkoztam, hogy a hasamra fordulva lekushadjak és megállítsam sodródásomat. Többször hiányoltam, miért nem érkezik már Konyi fentről, hogy segítsen. (Egyszer-kétszer talán kiáltottam is érte.) (…)
Jamie (egy másik expedíció tagja – a szerk.) elmondta (amit utólag több szemtanú is megerősített), hogy az omlás pillanatában Konyi nem – mint ahogy én hittem – hatótávolságon kívül, feljebb tartózkodott, hanem közvetlenül a leomló jégtömbök alatt állt, amik aztán rázuhantak, láthatóan összezúzták. (…)
Várkonyi Lászlónak a nevét és elhelyeztem azt a többi – sajnos nem kevés – kőtábla között, amik egy kopár, köves domb tetejéről nézik a Csomolungmát, amíg a világ, világ. 2010. április 26-án egy jégomlásban életét vesztette Várkonyi László, a magyar palack nélküli hegymászás magassági rekordere, férj és családapa, mászó-társam, barátom. Béke vele!”

Klein Dávid teljes beszámolóját a www.expeditions.hu oldalon olvashatják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top