Aktuális

Otthonszülés: feljelentést tett a rendőrség

Oxigénhiányos állapotban lévő újszülötthöz hívtak mentőt hétfő éjszaka a fővárosban. A rendőrség is vizsgálni kezdte az otthonszülés körülményeit, mert az édesanya megtagadta a kórházi ellátást. A rendőrség eljárása miatt azóta két szervezet is felháborodását fejezte ki.

A BRFK tájékoztatása szerint hétfőn az éjszakai órákban a mentőszolgálat munkatársait egy otthonszülés során bekövetkezett komplikációhoz riasztották egy fővárosi lakáshoz.
A mentősök a helyszínen egy oxigénhiányos állapotban lévő újszülöttet láttak el, majd életveszélyes állapotban egy gyermekklinikára szállították. A mentőegység tagjai kórházba kívánták szállítani a csecsemő édesanyját is, aki azonban ezt megtagadta, ezért rendőri segítséget kértek.

A kiérkező rendőrök a lakásba nem tudtak bejutni, abban mozgást nem észleltek, ezért a mentőszolgálat munkatársaival történt egyeztetést követően a helyszínről távoztak – közölte a rendőrség.

A rendőrség az eset kivizsgálása érdekében kedden feljelentés-kiegészítést rendelt el, amelynek keretében tisztázzák, hogy terhel-e valakit büntetőjogi felelősség a szülés során kialakult komplikációk kapcsán.
Az MTI úgy tudja, az otthonszülésnél Geréb Ágnes otthonszülést pártoló orvos is jelen volt. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-vel azt közölte, hogy az éjszakai órákban koraszülött-mentőt hívták egy kerületi otthonszülés helyszínére. Tájékoztatása szerint az ott tartózkodók egyike a mentőknek G. Ágnes néven mutatkozott be, személyazonosságát, szerepét azonban a mentők nem vizsgálhatták.

Rendőrök jártak el egy otthonszülésnél

Az otthonszülést népszerűsítő Geréb Ágnes ellen tavaly novemberben kezdődött meg három bűncselekmény miatt a büntetőper a Fővárosi Bíróságon. A szülész-nőgyógyász végzettséggel rendelkező Geréb Ágnest foglalkozásától korábban eltiltották. A tervezett otthonszüléseknél azonban bábaként tevékenykedő nő azért került bíróság elé, mert a vád szerint általa “kísért” szülések során maradandó károsodást szenvedett egy csecsemő, egy meghalt, egy nő pedig “kivérzett állapotba” került.

Az Alternatal Alapítvány és a Születésház Egyesület a hétfő esti eset kapcsán – mint közleményükben írták – felháborodásukat fejezik ki a rendőrségi eljárással kapcsolatban, “amelynek során az otthonszülést választó – egyébként – egészséges édesanyát arra próbálták kötelezni, hogy menjen kórházba”.
    “A rendőrségnek nincsen jogszabályi alapja ugyanis arra, hogy bárkit egészségügyi szolgáltatás igénybevételére kötelezzen” – szögezték le.
    Mint írták, minden törekvésük ellenére Magyarországon – az európai országoktól eltérően – az otthonszülés nincsen szabályozva és ennek a jogi szabályozatlanságnak az egyik következménye véleményük szerint, hogy “az otthonszülésben dolgozó szakemberek felelősségét – az európai gyakorlatoktól eltérően – minden esetben büntetőeljárás keretében vizsgálják”.
    Ezzel egyidejűleg, az intézeten kívüli szülést választó szülők pedig gyakran rendőrségi zaklatás áldozatai – tették hozzá.

A BRFK erre reagálva azt tudatta az MTI-vel: a mentőszolgálat munkatársai azért kértek rendőri segítséget, mert a helyszínen tapasztaltak alapján ezt szükségesnek tartották, tekintettel arra, hogy az otthonszülés során fellépő komplikációk eredményeként egy újszülöttet életveszélyes állapotban szállítottak kórházba, és az édesanya is kórházi ellátásra szorult volna a mentősök megítélése szerint.
    Emlékeztettek rá: a rendőrségi törvény szerint a rendőrt intézkedési kötelezettség terheli, különösen igaz ez életmentés esetében. Természetesen egészségügyi szolgáltatás igénybevételére senkit nem lehet kötelezni, azonban a rendőr felhívhatja a figyelmet a kórházi ellátás szükségességére – hangsúlyozták.
    Megjegyezték azt is, hogy hétfőn olyan otthonszülésről volt szó, amelynél egy újszülött majdnem életét vesztette és a mentőszolgálat munkatársai gyors intézkedésének köszönheti, hogy életben van. “A rendőrségnek ilyen esetben vizsgálnia kell, hogy terhel-e valakit büntetőjogi felelősség a szülés során kialakult komplikációékért, az újszülött életveszélyes állapotáért” – írták.
    Ezért rendelt el a BRFK kedden feljelentés-kiegészítést, szerdán pedig nyomozást.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top