Aktuális

Mindent az anyákról – Anyák Éjszakája Programsorozat

Az Anyák Éjszakája az anyaság árnyoldalaira és tragédiáira hívja föl a figyelmet. Május 24-én Pünkösd vasárnap a programsorozat utolsó állomásán az afrikai anyák helyzetét ismerhetjük meg.

Anyák Éjszakája A Hollandiából indult  Anyák éjszakája program az anyaság árnyoldalaira és tragédiáira hívja föl a figyelmet. Nem csak azért, mert nem nézhetjük tétlenül mások szenvedését, hanem azért is, mert a következmények mindannyiunk életét egyre nehezebbé teszik.  

Például a szegény országokban élő, termékeny életszakaszban lévő nők körében az anyasági halálozások aránya több százszor magasabb, mint Európában. Kb. egymillió csecsemő hal meg évente amiatt, mert szülei még 9 hónapot sem tudtak várni az előző szülés után a következő nemzéssel, s az anyai szervezet még nem tudott regenerálódni.

A családtervezés jogának, kompetenciájának és eszközeinek hiánya miatt a nemzések közel fele a párok szándéka ellenére történik. A Földet is egyre jobban túlterheli a nem-kívánt foganások okozta népességrobbanás, amely a nyomor, erőszak, környezeti leromlás egyik fő oka. Ráadásul szomorú gyermeksorsok tízmilliói indulnak el úgy, hogy nem felkészült szülők által tudatosan kívánt gyermekként fogantak.  
Az ENSZ millenniumi csúcstalálkozóján (2000. szept.) a tagországok politikai vezetői 8 Millenniumi Fejlesztési Cél elérését tűzték ki 2015-re. A nyolc cél közül az ötödik fogalmazza meg az anyák egészségének védelmét és a családtervezés lehetőségének elérhetővé tételét.     A világon minden nőnek joga van – a terhessége előtt, alatt és után – a minőségi egészségvédelemhez és a testét érintő döntések meghozatalához. A megfelelő tudás, a családtervezési kompetencia és eszközök hatékonyan segítik az abortuszhoz vezető kényszerhelyzetek elkerülését is. Ördögi kör helyett angyali kör, amikor a lányok iskolába járhatnak, az anyaságon kívül a társadalomban vállalt más szerepre is szívesen felkészülnek, emiatt kevesebb a tinédzser terhesség, s így kevesebb lány marad ki az iskolából.

Az Anyák Éjszakája Programsorozat utolsó állomása Budapest lesz. 

Időpont és helyszín:
2010. május 23. Pünkösd vasárnap 14 h – 22 h
Tűzraktér Budapest VI. ker. Hegedű u. 3.

A budapesti Afrika Napon szeretnék felhívni a figyelmet az afrikai fiatal nők és anyák elkeserítő helyzetére előadások és interaktív játékok segítségével

14h: Anyák éjszakája: Afrika ökolábnyoma és a kézenfekvő megoldás: nők jogai, családtervezési lehetőségek (Simonyi Gyula előadása vetítéssel)
15h: Kézműves foglalkozás: fűzz gyöngy-ékszert magadnak, állj ki az afrikai anyákért!
18h: Érzékenyítés a jövő generációk hangjaira: Igazán szeretne egy gyermek nálunk és most megfoganni? 

Bővebb információ: www.anyaknapja.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top