Aktuális

Keleti szépítő praktikák

Hogyan lehetséges, hogy a keleti nők bőre hibátlan, ragyogóan tiszta, természetes fényben fürdik, alakjuk filigrán, csak igen kevesen küszködnek túlsúllyal vagy narancsbőrrel? A titok nemcsak a genetikában, a táplálkozásban, az életmódban, hanem a szépségápoló szereikben is rejlik.

A zöld tea évezrede

Keleti szépítő praktikákA távol-keleti nők több mint ezer éve fogyasztják a zöld teát – mégpedig naponta -, amely vitaminokkal, ásványi anyagokkal van tele. Ez az egyik legerősebb antioxidáns, vagyis az idő előtti öregedési harc eszköze. De nemcsak kortyolgatni lehet a zöld teát, hanem arc- és testkrémek fő hatóanyagául is szolgál, amelyek szintén a fiatalos és a rugalmas bőr minél további megőrzését támogatják.

Fehér tea

A fehér tea elkortyolva csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, és a pajzsmirigy működését is szabályozza. A fehér teát a nők és a férfiak is az öregedés elleni csodafegyverként alkalmazzák a bőr ápolásában, hiszen antioxidáns tartalma kétszerese a zöld teában találhatónak. Erőteljes ráncmegelőző- és bőrállag javító hatással bír.

Ázsiai gázló

A centella asiatica, vagyis ázsiai gázló egy ernyős virágzatú trópusi növényfajta. Főleg Madagaszkáron, Kínában és Indonéziában fordul elő. Egyébként tigrisfűként is emlegetik, mert a nagymacskák belehempergőznek ebbe a burjánzó növénybe, azért, hogy gyógyulást nyerjenek sebeikre. A gázlóból nyert kivonat kiváló bőrregeneráló hatása mellett a striák, a visszerek és a narancsbőr kezelésére is kiváló. Jó a nap okozta bőrgyulladások felszámolására, és a vékony hajszálerek erősítésére is.

Thaiföldi lótuszvirág-kivonat

A lótuszvirág szára a víz alól nő ki, csak a levelei érintik a vizet, virága pedig a víz fölött helyezkedik el. A tisztaság jelképe. A virág kivonatát általában kókusztejjel párosítják, és így együtt védelmezik a bőrt, hogy ne veszítsen több nedvességet, mint amennyi a működéséhez szükséges, a kókusztej pedig még tápláló hatást is fejt ki közben.

Regeneráló ginszeng

A ginszeng gyökerét évszázadok óta használják a Távol-Keleten. A kínaiak elsősorban afrodiziákumnak tartják, de a nők szerint a szépségápolás „nagyágyúja” is. Ugyanis a ginszeng egyik alapanyaga elősegíti a hámréteg regenerálódását, ezért is használják előszeretettel az öregedést gátló arckrémekben. Mivel a ginszeng fokozza a vérkeringést, gyakran megtalálható a narancsbőr elleni készítményekben is.

Marokkó aranya

Marokkó aranyának is nevezik az argánolajat, amelyet a bőr ráncosodása, öregedése ellen használnak. De a napsugárzásnak erősen kitett hajszálakat is megvédi a fakulástól, visszaveri az UV-sugarakat, és közben táplálja a fejbőrt s a hajszálat is.

Bőrt tisztító, fehérítő rizs

A szép, hibátlan arcbőr előfeltétele a rendszeres radírozás. Az ázsiai nők a radírozáshoz felkent, hámlasztó készítményt rövid sörtéjű kefével dörzsölik le, így eltávolítják az elhalt hámsejteket, és serkentik a vérkeringést. Van, ahol a tisztításhoz, fehérítéshez párolt rizsszemeket is használnak. A rizst amúgy is nagy becsben tartják, hiszen olyan anyagokat tartalmaz, amelyek a bőrt feszesítik, ránctalanítják.

Algák és moszatok

A trópusi tengeri moszatok kivonatát tartalmazó készítmények erőteljesen fokozzák a bőrszövet képződését, és ettől az egész bőr feszes, egészséges lesz. Ráadásul ezek a kivonatok nedvességet is közvetítenek, vagyis hozzájárulnak ahhoz, hogy a bőr lágy és puha maradjon. A bőrszövet természetes védekező funkcióit is támogatják.

Házilagosan is készíthetünk gyorsan ható algapakolást, amely pillanatok alatt felfrissíti a bőrünket. Az ázsiai élelmiszereket is tartó üzletekben vásároljunk wakame algát, szeleteljünk fel, borítsuk be vele az arcunkat, a dekoltázsunkat, és 15-20 perc eltelte után csodálatosan friss lesz tőle a bőrünk.

A Kelet megannyi ajándéka a Nők Lapja eheti, 21. számában!  Ismerd meg az alábbi csodákat: Bollywood dance, Reiki, Tajcsi, Ma-uri, Tao, Manga…

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top