Aktuális

Párkapcsolati leckék a Szex és New Yorkból

Carrie, a lelki társára vadászó idealista; Miranda, a cinikus; Samantha, a nimfomán és Charlotte, a konzervatív romantikus, aki szerint a végzet intézi, hogy megtaláljuk az igaz szerelmet. Mit tanulhatunk a hibáikból és az erényeikből?

1. Szakadjunk el a lányfalkától!

Amikor Carrie Párizsban van, Mr. Big azt mondja otthon a másik három nőnek: „Ti jelentitek a legtöbbet az életében. Egy férfi boldog lehet, ha negyedikként be tud futni ebben a versenyben.” Ők azt hiszik, Big ezt bóknak szánta, pedig inkább panasznak hangzik.

Lecke: Ha nem a pároddal beszéled meg a felmerülő problémákat, kivonod a kapcsolatból azokat az energiákat, amelyek előrevihetnék a közös szekeret. Döntsd el, kihez akarsz igazán közel kerülni, a barátnőidhez vagy a férfihoz, akit szeretsz!

 

2. Az ellentétek a legjobbat hozhatják ki mindkét félből

Párkapcsolati leckék a Szex és New YorkbólGondolta vajon a munkamániás sztárügyvéd Miranda, hogy egy pultoshoz megy majd feleségül? Kezdetben halálra idegesíti Steve kényelmes hozzáállása az élethez, de Miranda végül rájön, hogy ő maga dolgozik túl sokat, és irreális elképzelései vannak a tökéletességről. Mindketten arra bátorítják a másikat, hogy változzon, és a kompromisszum meglágyítja személyiségük szélsőségeit.

Lecke: Nem kell a személyiséged alapjait megváltoztatnod, de néha egy új szerelem lökést adhat ahhoz, hogy közelebb kerülj a kiegyensúlyozott és boldog élethez. Ha javítani tudsz a világhoz való hozzáállásodon, az soha nem válik hátrányodra.

 

3. Ne a barátnőivel beszéld meg a szexuális életed!

A Szex és New York fiatal újságírónők hadát nevelte ki, akik szexrovatot indítottak Carrie Bradshaw stílusában. Egy Natalie Krinsky nevű újságíró például Chloe beveszi a Yale-t címmel indított szexrovatot az egyik legnevesebb amerikai egyetem lapjában. És témáihoz természetesen a Szex és New Yorkot nevezte meg mint fő inspirációt.

Lecke: Még a barátnőidnek se beszéld ki a legféltettebb titkaidat, ugyanis partnered – ha megtudná – egyáltalán nem örülne neki. Hidd el, hogy ő sem a szexuális életéről beszélget a haverjaival a kocsmában!

 

4. Ne kergesd a végzeted!

Amikor Trey megmenti Charlotte-ot egy száguldó taxi elől, a nő úgy dönt, ez a végzet jele. Nem pusztán egy rendes fickónak látja őt, aki megmentette az életét, de szerinte ő az a férfi, akivel megélheti a házasságról szőtt tündérmeséjét is. Nem csoda, hogy Charlotte kísérlete teljes kudarcba fullad.

Lecke: Vonzó lehetőség tealevelekben kutatni a szerelmet, és eldönteni, hogy a végzet a mi kezünkre játszik, de valójában fogalmunk sincs, hogyan működik az univerzum, és a jeleit általában félreértjük. Ne a jelekre figyeljünk, hanem a konkrét történésekre, válaszokra, érzéseinkre!

 

5. A szex nem szabadidős tevékenység

A Szex és New York világában a szex sokszor csak rekreációs tevékenység, olyan hobbi, mint a horgászás vagy a bowling. A sorozat egyes szereplői számolatlanul gyűjtik az alkalmi szexpartnereket, gyakran bármiféle elvárás vagy vágy nélkül az elköteleződésre. Stresszoldásként vagy akár fogyókúrás módszerként gondolnak a szexre, amelynek a fogamzásgátlás feltalálása óta nincs különösebb lelki következménye.

Lecke: Nem igaz, hogy az a nő, aki nem „használja ki” a szexualitását, és nincs számtalan férfival tapasztalata, az kihagy valamit. Jó oka van, miért fektetnek a nők érzelmeket a szexbe, és érdemes felismerni azokat az előnyöket, amelyeket csak akkor élhetünk meg, ha elkötelezett, monogám kapcsolatban szeretkezünk.

 

6. Ne szeresd el más nő férjét!

Amikor Mr. Big szakít Carrie-vel, a férfinak nincs sok időre szüksége ahhoz, hogy megtegye, amire Carrie-vel nem képes, azaz elvesz egy másik nőt. A kettejük „se vele, se nélküle” kapcsolata ennek ellenére folytatódik, pedig akkor már Carrie-nek is van új partnere.

Lecke: Ha vágyad tárgya nem szabad, nem érdekes, mi volt köztetek korábban, és mekkora szerelemnek gondolod a kapcsolatot. Találj magadnak valaki mást! A félrelépés minden érintettnek csak fájdalmat okoz, beleértve az ártatlanokat is.

 

7. Ami nem megy, azt nem kell erőltetni!

Amikor Miranda felhív egy férfit a lakására, és az mindenféle kifogásokkal utasítja vissza, végül Carrie barátja, Berger magyarázza el neki, hogy mindez annyit jelent, a férfit nem érdekli igazán. A gondolat, miszerint nem érdemes egy férfi tartózkodó viselkedését túlmisztifikálni, annyira forradalminak számít ma, hogy a sorozat szerzői Egyszerűen csak nem szerelmes beléd címmel könyvet is írtak a témáról, ami hamar bestseller lett.

Lecke: Ne kombináld túl, és ne keress a férfi számára mentségeket, ha az nem telefonál, nős, félrelép, rosszul bánik veled, vagy nem akar elköteleződni! Keress mást, aki tényleg téged akar!

 

8. Lehetsz néha gyermeki, de sohasem gyerekes

A nők gyakran nevezik a férfiakat éretlennek, és komoly kapcsolatra alkalmatlannak, mégis Carrie az, aki az éjszaka közepén azzal hívja fel Párizsban Biget, hogy a kapcsolatukról beszélgessen vele, és nem vesz róla tudomást, hogy a férfinak reggel fontos tárgyalása lesz.

Lecke: A sorozatban nem véletlenül nevezik Carrie nagy szerelmét Mr. Bignek, nem pedig Mr. Rightnak, vagyis Mr. Igazinak. Aki az izzó szenvedélyt és a gyomorban érzett pillangókat hiszi egy tartós kapcsolat legfontosabb alapjának, könnyen elsétálhat a valódi boldogság mellett.

 

9. A románc nem mindig ott van, ahol keressük

Charlotte és Harry ételmérgezést kap egy romantikus vacsora után, és az egész éjszakát a fürdőszobában töltik, a vécékagyló fölé hajolva. „Minden kapcsolatban van egy pillanat, amikor a románc valósággá válik” – mondja ekkor Carrie.

Lecke: Közösen túlélni egy ételmérgezést, látszólag nem a romantika csúcsa, mégis ezek azok a pillanatok, amelyek egy szerelmet valódivá és tartóssá tesznek.

 

10. Felejtsd el a tökéletességről szőtt álmaidat!

Charlotte elképzelése a tökéletes szerelemről nagyjából egy tízéves kislány lelkivilágának felel meg, és csak kiábrándulás lehet a vége.

Lecke: Arra vársz, hogy eljön érted a szőke herceg? Azt hiszed, egyetlen lelki társad létezik ezen a Földön, aki lassított zenére fog futni feléd a tengerparti naplementében? Ébredj fel, és fogadd el, hogy tökéletesség a legritkább esetben létezik! A kapcsolatok koszosak és hangosak – még a jók is. Dolgozni kell mindegyiken!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top