Aktuális

Amikor nincs más kiút, csak a hitel

A tapasztalat az, hogy három féle ember létezik. Akinek volt hitele, akinek van hitele és akinek lesz hitele. Azt viszont nem mindig tudjuk eldönteni, hogy milyen hitelre is van szükségünk. Ez egy nagyon fontos pénzügyi döntés, ezért érdemes körültekintőnek lenni.

Mielőtt megnéznék, hogy milyen hitelekkel találkozhatunk, előbb érdemes tisztázni a hitel fogalmát.

A hitel egy olyan pénzügyi művelet, amelynek során a hitelező lemond az áru, szolgáltatás azonnali kifizetéséről, vagy közvetlenül pénzt ad az adósnak, aki a hitelszerződésben foglalt határidőre kifizeti a megállapodott összeget, azaz a tartozását.

A hitelfelvételhez a legtöbb esetben bankhoz fordulunk. A bankok azonban kikötik, hogy mire használható fel a hitel. Ezek alapján megkülönböztethetünk néhány hitelfajtát.

A legismertebb hitelfajta a személyi kölcsön, de ez mellett még számos hitelből választhatunk. A teljesség igénye nélkül bemutatjuk a kínálatot.

Amikor nincs más kiút, csak a hitel

 

Személyi kölcsön

A személyi kölcsönhöz általában nincs szükség ingatlan fedezetre, ezért nagyon népszerű. Ennél a hitelnél inkább a jövedelmünk a fontos, ezért sokan választják, hiszen nem szívesen vonják be az ingatlant a hitelügyletbe.

Szabad felhasználású jelzáloghitel

A másik nagyon népszerű kölcsön alapja viszont éppen az ingatlanfedezet, amely mellett ez a kölcsön szabadon felhasználható. Ezt a hitelt azonban csak azoknak ajánljuk, akik hosszú távra és nagyobb összeget szeretnének felvenni. Inkább több milliós összegeknél érdemes ezt a hitelt választani, hiszen lehetőségünk van arra, hogy akár 20-25 év alatt fizessük vissza. Ezt a hitelt felvehetjük forintban és devizában is, de érdemes átgondolnunk, hogy nagyobb árfolyamkockázatot (deviza) vállalunk, vagy inkább magasabb törlesztő részletet (forint). Mivel ezt a hitelt bármire felhasználhatjuk autóvásárlásnál, lakásfelújításnál vagy vásárlásnál is elgondolkodhatunk rajta.

Lakáshitel

Ha lakást szeretnénk venni, biztosan először a lakáshitel jut eszünkbe. Ez a hiteltípus kötött, hiszen a pénzt csak lakás célra költhetjük. Előnye azonban, hogy általában állami támogatást élvez, ezért alacsonyabbak a kamatai, mint más hiteleké. Ebben az esetben is a lakóingatlan a fedezet, és vásárlásra, építésre, felújításra használható fel. Manapság van egy egyre jobban terjedő változata is, ami a kedvezőtlen lakáshitel kiváltásra szolgál.

Hitelkiváltás

A kedvezőtlen lakáshitel kiváltásra van még egy lehetőség. Ez az a hitel, ami kifejezetten hitelkiváltás célját szolgálja. Ezzel a hitellel nemcsak kedvezőbbé tehetjük a törlesztéseinket, de még akár plusz hitelhez is hozzájuthatunk. Érdemes időről időre szétnézni a piacon, és kihasználni a bankok közötti piaci verseny előnyeit, és kedvezőbbre cserélni a hitelünket.

Adósságrendezés

Vannak olyan esetek, amikor rendeznünk kellene az adósságainkat, de nincs rá elég pénzünk. Ilyenkor igénybe vehetjük az adósságrendező hitelt, amely segít a már meglévő hiteleink kedvezőbb visszafizetésében. Itt is érdemes kihasználni a banki versenyt, mert valószínű idővel, sokkal jobb feltételeket tudnak biztosítani.

Áruhitel

A végére hagytuk azt a hitelt, amihez csak tényleg végső esetben forduljunk, hiszen ez az egyik legköltségesebb hitelfajta. Bár sokan használják mindenféle termék vásárlásra, csak kevesen néznek utána a teljes hiteldíj mutatónak (THM), amely ezeknél a kölcsönöknél hihetetlenül magas. Ha egy mód van rá, kerüljük el őket.

 
Jövő héten folytatjuk…

Előző cikkeink:

Vedd kezedbe az életed >>>

Vezessük be gyermekeinket a pénzügyekbe! >>>

Önerő nélkül nem megy >>>

Hitelfelvétel? Mire figyelj? >>>

Családi költségvetés >>>

Mindent a pénzről >>>

Hogyan teremtődik a pénz? >>>

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top