Aktuális

Lehet jóbarát a bankkártya?

A legtöbb számla mellé jár bankkártya. Sokan szeretik és használják, mások a mai napig félnek tőle, ezért inkább elsétálnak az első bankfiókig, esetleg ATM-ig, és felveszik a pénzt készpénzben. Most nekik szeretnénk segíteni, bemutatjuk hát a bankkártyát.

A bankkártya nemzetközi szabvánnyal készül, így szinte a világ bármelyik pontján használható. A hátoldalán mágnes csíkkal van ellátva, esetleg mikro chippel, amelyek a tulajdonos számára lehetővé teszik a banki műveletek -fizetések elvégzését. A bankkártyával történő vásárlás ingyenes, tehát nincs tranzakciós díj, míg a pénzfelvétel az automatákból pénzbe kerül. Néhány bank az első egy-két pénzfelvétel tranzakciós díját elengedi, de van olyan bank is, ahol mindegyik felvételért fizetni kell. A saját bankunk automatájából tudunk a legkedvezményesebben pénzt felvenni, míg a sima ATM-ek a legdrágábbak. Ezeket érdemes szem előtt tartani.

Használjunk chipes kártyát!

A mágneskártya és a chipes kártya között a legnagyobb különbség a biztonságban rejlik. A mágnes csíkkal ellátott kártyákat ugyanis elég egyszerű hamisítani, míg a chipes kártyákat szinte lehetetlen.

Magyarországon chipkártyát a CIB bank, az OTB bank és a K&H bank bocsát ki. Ezek között a K&H bank az, amelyiknek valamennyi kártyája chipes. Külföldön már nem számít újdonságnak a chipes kártya. Nyugaton szinte minden kártya chippel van ellátva, és az egész világon egyre több kártyakibocsátó vált erre a megoldásra.

Ezzel a kártyával a felhasználók nagyobb biztonságban érezhetik magukat, hiszen ezeket kevésbé veszélyezteti a hamisítás, sokkal nagyobb biztonságban őrzik a személyes adatainkat, a lopott kártyák felhasználásának kockázata csökken, ez mellett pedig kedvezményes akciókhoz, hűségprogramokhoz is használhatóak, hiszen a chip sokkal több adat tárolására alkalmas.

 

Lehet jóbarát a bankkártya?

 

A másik nagy kérdés a bankkártyánál, hogy használható-e internetes fizetésnél, illetve, hogy merjük-e használni interneten?
A dombornyomású kártyák közül a MasterCard és Visa kártyák is alkalmasak arra, hogy a világhálón böngészve is vásároljunk velük, míg a Visa Electron, Cirrus, Maestro és Cirrus-Maestro, illetve Mastercard Electronic kártyamárkák nem használhatóak a neten, kivéve, ha a bank engedélyezi vagy az internetes kereskedő elfogadja, bár itt is szükség van banki jóváhagyásra.

Sokan azonban nem merik használni a kártyájukat netes vásárlásra, mert attól tartanak, hogy adataik kiszivároghatnak, vagy „ellophatják” őket.

Nekik jelenthet megnyugvást az az újabb kártyatípus, amelyet kifejezetten az internetes vásárlásra fejlesztettek ki. Ezekkel a kártyák általában, csak az arra a számlára elkülönített pénzt lehet elkölteni, vagy csak egyszeri kártyaszámmal rendelkeznek, amely azonnal törlődik, amint használtuk a kártyánkat.

A jövő héten többet is megtudhatsz. Tarts velünk!

 

Előző cikkeink:

Amikor nincs más kiút, csak a hitel  >>>

Vedd kezedbe az életed >>>

Vezessük be gyermekeinket a pénzügyekbe! >>>

Önerő nélkül nem megy >>>

Hitelfelvétel? Mire figyelj? >>>

Családi költségvetés >>>

Mindent a pénzről >>>

Hogyan teremtődik a pénz? >>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top