Aktuális

Eláruljuk, hogyan készül az “időjárás”?

Májusban váratlan viharok "mosták el" az országot. Az esőzések utáni egyik első napsütéses napon arra kerestük a választ, hogyan készülnek a meteorológiai előrejelzések, és milyen távolságra láthatunk előre nagy biztonsággal?

Bozóki István, az OMSZ munkatársa
Bozóki István, az OMSZ munkatársa

– Hét napra előre nagyon nagy biztonsággal meg tudjuk mondani, hogy milyen lesz az időjárás – szögezi le Bozóki István, az OMSZ munkatársa, aki szerint még tíz napra is elég jól lát előre a meteorológia. – Két hét az az elméleti határ, amelynél még elfogadhatóak a számításainkból képzett időjárási előrejelzések.

E fölött már azt mondhatják, a sokéves statisztikai átlag is pontosabb, mint amilyenek számításaik lennének. Ezért aztán nem is nagyon szoktak ennél hosszabb távra előrejelzést adni, avat be bennünket a meteorológus.

– Nem igaz, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a hurrikán-előrejelzés pontosabb, mint a mi rendszerünk. Ők is csak egy hétre látják előre, melyik hurrikán merre megy, hogyan változik. Az időjárást modellező egyenleteket és mátrixokat a világ meteorológusai megosztják egymással, frissítik a legújabb eredmények szerint. Ezért biztosak lehetünk abban, hogy Washingtonban, Londonban, Tokióban és Budapesten is ugyanúgy készül a hivatalos időjárás-előrejelzés – magyarázza a szakember.

A lényeg: a csapadék, a hőmérséklet, a szél és még sok más megmérhető időjárási változó adatait behelyettesítik az egyenletekbe, hogy aztán a végeredmény a következő napok időjárása legyen. Ezek közül a változók közül a hőmérséklet jól modellezhető, a csapadék mennyisége viszont kifejezetten nehezen jósolható meg.

Bozóki szerint a Kárpát-medence időjárása abból a szempontból könnyen modellezhető, hogy a környező hegységek nem engedik be hozzánk a szélsőséges időjárást. Ugyanakkor, a változatos domborzati viszonyok miatt néha öt kilométernyi távolság is elég ahhoz, hogy a levegő hőmérséklete akár tíz-húsz fokkal is eltérjen.

– Sokkal könnyebb a Németalföldön vagy Amerika sivatagos államaiban dolgozó kollégák helyzete! – búcsúzik nevetve Bozóki István.

 

„A bolygók mozgását is figyelni kell”

A nyíregyházi Dávid Mihály, nyugalmazott vízépítő mérnök, a Meglepetés magazin állandó szerzője alternatív meteorológus. 1972-óta készíti a róla elnevezett prognózisokat, amelyek jellegzetessége, hogy év végén már kezünkbe vehetjük a következő éves időjóslatot.

Dávid Mihály, vízépítő mérnök
Dávid Mihály, vízépítő mérnök

A tudomány álláspontja 1910-óta az, hogy a levegőt az mozgatja, ha a Nap hősugárzásának hatására felmelegszik. Ez az éppen százéves nézet szerintem teljesen elavult – fejti ki forradalmi gondolatát a nyírségi időjós. – Hiába kísérleteznek ennek segítségével a tudósok, egyszerűen nem megy az időjárás modellezése, aminek az az oka, hogy hibás az elmélet. Több természettudományos lapban is megjelent az a nézet, miszerint: az időjárás sok tényező által befolyásolt kaotikus folyamat, ami épp ezért nem jelezhető előre. Vízépítő mérnök vagyok, nagyon megtanultam a mechanikát, ezért úgy gondolom, a Naprendszer tagjai hatást fejtenek ki egymásra a tömegvonzás által.

Dávid úr szerint a Naprendszer többi tagja mozgatja a Földön a levegőt, és ez okozza a szelet, ami pedig az egész időjárást alakítja. Az egész éves folyamatokat figyelve, saját elméletét látja beigazolódni:

– Azt például az idei év egészére jeleztem az országos prognózisomban, hogy csapadékos lesz szinte végig az egész év. Május 9. és 11. között záport és vihart ígértem. Ez csúszott néhány napot, de nem hiszem, hogy ennyi tévedés ne férne bele egy éves előrejelzésbe. Hiszen csak annyi történt, hogy nem mint katasztrofális eseményt, hanem csak mint csak szelíd esőt jeleztem a csapadékot.

Hogyan készül az „időjárás”?

 

Június

Az OMSZ szerint: Az átlagos középhőmérséklet 18,6 Celsius-fok lesz, és 76 milliméter csapadék várható.

A Dávid-naptár szerint: Egész nyáron esős, a megszokotthoz képest hűvösebb idő lesz, de június végén számíthatunk melegebb, napos időre is.

Az Egyesült Államokban sem korszerűbbek a módszerek - állítja az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa
Az Egyesült Államokban sem korszerűbbek a módszerek
– állítja az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa

Július

Az OMSZ szerint: 20,4 Celsius-fok lesz az átlagos középhőmérséklet, ami 65 milliméternyi csapadékkal párosul majd.

A Dávid-naptár szerint: Július második fele is naposabb és szárazabb lesz, mint a nyár többi időszaka.

Augusztus

Az OMSZ szerint: 20 Celsius-fokos átlagos középhőmérsékletre és 61 milliméternyi csapadékra számíthatunk.

A Dávid-naptár szerint: Augusztus közepén lesz strandolásra alkalmas idő, de szeptember végén-október elején nagyon szép indián nyár vár ránk.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top