Aktuális

Árvízi helyzetjelentés: tények, számok az ország állapotáról

Hazánk területén jelenleg 4 megyében hirdettek vészhelyzetet. Borsodban 175 településen, mintegy 7200 épület és a bennük élő több mint 25.000 lakos van közvetlen veszélyben az árvíz miatt.

Az elmúlt 24 órában a védekezésben résztvevők létszáma országosan megközelítette a 17.000 főt. A legérintettebb területen, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 7998 fő vesz részt a védekezésben, melyből 435 fő tűzoltó, 147 katasztrófavédelmi állomány, rendőrség 646 fő, honvédség 837 fő, polgárvédelmi szervezet 233, lakosság és 5700 fő közmunkás.
A kitelepítettek száma június 4-én reggel országosan 892 fő volt, melyből 704 fő borsodi.

Árvízi helyzetjelentés: tények, számok az ország állapotáról

 

A tűzoltóságoknak az elmúlt 24 órában 852 alkalommal kellett szivattyúzni, és fakivágáshoz vagy épületkárhoz vonulni. 3000 tűzoltó van állandó készültségben, valamint a hivatásos katasztrófavédelmi és polgári védelmi szervektől mintegy 1200 fő áll készen a segítségnyújtásra. A Rendőrség összesen 914 fővel és 108 db gépjárművel, egy-egy vízijárművel és helikopterrel vett részt a védekezésben.

 Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség Sajtó- és Kommunikációs Főosztályvezetője elmondta, hogy a hétvégén továbbra is készültségben állnak, folytatják a védekezést. Nemcsak a kitelepítéseket kell megoldani, hanem az emberek elhelyezéséről is gondoskodni kell, tehát mozgalmas időszak előtt állnak az árvíz ellen harcolók.

Az árvízben eddig közel 100.000 baromfi, illetve 100 lábas jószág és háziállat, valamint 400 birka pusztult el.
 
A Magyar Közút Útinform tájékoztatása szerint az ár- és belvízzel érintett területeken 60 helyen teljes útzár, 3 helyen félpályás lezárás, és 1 helyen kamionelterelés fenntartása szükséges. Az utak időjárás okozta állagának romlásában jelentős szerepe volt annak, hogy az  M1-es autópálya beszakadt, és az M6-os autópálya leállósávjai alámosódtak.

A múlt hónapban lehullott csapadék átlga a májusi 60 milliméteres átlaghoz képest néhol már a 150 millimétert is elérte.

 

Segítsünk együtt az árvízkárosultaknak!

A kialakult drámai árvízi helyzetben az fn.hu együttműködést kezdeményezett a Magyar Vöröskereszttel, amelyhez az NLCafe, továbbá a WellnesCafe, a Cosmopolitan.hu és a StoryOnline is csatlakozott.

Az fn.hu segít összehozni a felajánlókat és a rászorulókat. Ha szeretnél felajánlásokat tenni, adományokat eljuttatni az árvízkárosultaknak, kérünk, fordulj az fn.hu szerkesztőségéhez (akár emailben: figyelonet@sanomabp.hu). Segítünk a felajánlókat összekötni a segélyszervezettel, és továbbítjuk az adományokat a Vöröskeresztnek.
Amennyiben az árvízi mentőmunkálatokban (homokzsákok pakolása, stb.) is segíteni szeretnél, az fn.hu-n folyamatosan frissülő segítségnyújtási lehetőségeket találsz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top