Aktuális

A XXI. századi nő legyen tudatos! – Villáminterjú Rácz Zsuzsával

Rácz Zsuzsa idén a szórakoztató irodalom kategóriában elnyerte az évtized könyveinek járó Aranykönyv díjat. A díj és a napokban véget ért Terézanyuságom története pályázat kapcsán beszélgettünk az írónővel.

– Májusban kiosztották az évtized könyveinek járó Aranykönyv díjakat, te is díjat kaptál. Mit szólsz a többi díjazotthoz, hogyan fogadtad az elismerést?
Örülök, hogy Aranyanyu lett Terézanyu, és legszívesebben aranyba foglalnám az olvasókat, mert mindig az ő elismerésük a legértékesebb. Külön öröm, hogy míg az Állítsátok meg Terézanyut! aranykönyves lett, addig a frissen megjelent folytatása, a Nesze Neked Terézanyu! is a 12. helyen végzett, olyan fantasztikus szerzők műveinek körében, mint Janikovszky Éva, Rejtő Jenő, Vavyan Fable és Müller Péter. Az ő könyveikből is sokat tanultam, úgyhogy hatalmas megtiszteltetés ilyen társaságban az élre kerülni.

Mit gondolsz? Miben rejlik a Terézanyu sikere?
Talán egyrészt a „szomszédlány”-effektusban, vagyis hogy sokan magukra ismernek a főhősben, másrészt a humorában, az öniróniájában, amely egyben életszemléletet is jelent: azt, hogy érdemes megtanulni nevetni magunkon, kerüljünk bármilyen lehetetlen vagy nehéz helyzetbe. 

Férfi olvasóktól érkezik kritika a könyvre? Ha igen, melyik az eddigi legdurvább és a legkellemesebb vélemény?
A Nesze Neked Terézanyu! kapcsán meglepően sok férfitól érkezett az a  visszajelzés, hogy a könyvet elolvasva értette meg, hogy a társa miért tart vagy tartott a házasságtól és a gyermekvállalástól. A Nesze Neked Terézanyu! éppen erről szól, hogy milyen félelmeket küzd le egy nő adott esetben, míg meghozza élete legnagyobb döntéseit. A férfiak többsége azt feltételezi a nőről, hogy mindenáron férjhez akar menni, és nagyon meg tudnak lepődni, amikor kiderül, hogy ez ma már nem egészen így van.
 
Hogy látod, mi jellemzi a mai nőket és férfiakat? Milyen jelzővel illetnéd őket?
Én mind a XXI. századi nők, mind a férfiak tekintetében egy jelzőt emelnék ki: tudatos. Tudatos a kapcsolatai alakításában, a pályája alakításában, tudatos a családalapításban és tudatos fogyasztóként is.

A XXI. századi nő legyen tudatos! - Villáminterjú Rácz Zsuzsával

Hogy képzeled el a nők életét tíz év múlva?
Magyarországon szerintem az elkövetkezendő tíz-húsz évben fognak bekövetkezni azok a változások, amelyek Nyugat-Európában, Amerikában már javarészt lezajlottak az 1970-es, ’80-as években: a nők megtanulnak kiállni magukért, és képviselni az érdekeiket mind egyéni, mind társadalmi szinten. Remélem, hogy tíz év múlva már nem mondhatja ezt egy férfi nőgyógyász egy huszonéves vagy harmincas nőnek: „Na és mikor szülünk már, kedveském?”, mert pontosan fogja tudni, hogy ez megalázó, szexista és elfogadhatatlan mondat. Ez csak egy apróságnak tűnik talán, de szerintem sokat elárul a nők aktuális helyzetéről az, hogy valószínűleg mindenki hallotta már ezt a mondatot, vagy van olyan barátnője, aki hallotta.

Melyek a legnagyobb kihívások a harmincas, negyvenes, ötvenes korosztály számára?
Mivel én harmincas vagyok, ezért csak azt tudom felmérni, hogy előttem és talán a kortársaim előtt milyen kihívások vannak. Egyet biztosan tudok, van egy kézzelfogható adat, amelyről ritkán beszélünk: az 1973 és ’77 között született nők egyharmada gyermektelen még, miközben fut ki az időből. Szerintem ez súlyos jelzés arról, hogy valószínűleg a mai harmincas nők generációja bajban van, mert nekem ez az adat olyan drámai, mint egy segélykiáltás. Jó lenne megkérdezni a harmincasokat, hogy mire lenne szükségük ahhoz, hogy családot alapítsanak.

 Terézanyuságom története pályázat

Idén májusban először hirdették meg a Terézanyuságom története című pályázatot, amelyre alig egy hónap alatt 130 pályamű érkezett. A legfiatalabb pályázó 15, a legidősebb 65 éves: lányok, nők, többgyermekes anyák, nagymamák történetei, hazánk minden tájáról, sőt országunk határain is túlról. Az írások női sorsok krónikái, egyes szám első személyben.
Derűvel ugyan, de kivétel nélkül olyan húsba vágó témákat vetnek fel, amelyeket ma még leginkább egymás között beszélnek meg a nők játszóterek padjain vagy az irodai menzán. A társkeresés kalandjai és kínjai, a gyermekvállalás örömei és terhei, anyaként a visszatérés küzdelme és néha kilátástalansága a munkaerőpiacra, újrakezdés válás után, „se veled, se nélküled” kapcsolatok krónikái, gyermeküket egyedül nevelő anyák vallomásai, történetek generációkon átívelő pusztító, de leküzdött átkokról. Olyan megdöbbentő vagy éppen hétköznapiságukban ismerős sorsok, amelyekről tudunk ugyan, hogy léteznek, de ilyen gazdagságban és mélységben ritkán olvashatunk első kézből róluk – vagyis rólunk, Nőkről. De hogy teljes legyen a kép: férfiak is írtak, ezért Terézapu-különdíjat is létrehoztunk. (Rácz Zsuzsa)

 

Rácz Zsuzsa Aranykönyv díjas könyvét megveheted Te is a polc.hu oldalon. Katt ide! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top