Aktuális

Otthon szülés: Geréb Ágnes tagadja bűnösségét

Az otthon szülést népszerűsítő szülész-nőgyógyász nem vallotta magát bűnösnek annak a két újszülöttnek a halálában, akiknek a születésénél bábaként dolgozott azután, hogy eltiltották szakorvosi tevékenységétől.

Geréb Ágnes elsőrendű vádlottként a Fővárosi Bíróságon a kedden kezdődött büntetőperben tett vallomást, és arra hivatkozott, hogy a világ sok demokratikus országában, Magyarországgal ellentétben, alkotmányos jog a szülés helyszínének szabad megválasztása.

Kitért arra, hogy az általa alapított születésház tanfolyamokat tart az otthon szülésről, és tájékoztatót tart a kórházban szülni szándékozó kismamáknak, ám mindenkinek elmondják, hogy rajtuk kívül más szakértői véleményt is hallgassanak meg.

A Cserni János bíró által vezetett tárgyaláson Geréb Ágnes a 2003 karácsonyán levezetett szüléssel kapcsolatban, amikor a megszületett ikertestvérpár második tagja világrajövetelekor már nem lélegzett, elmondta: a csecsemő megszületésekor azonnal kihívták a mentőket. Tagadta a vád azon állítását, mely szerint szándékosan eltitkolták a mentősök elől, hogy a gyermek ikertestvérként jött világra. Arra is utalt, hogy az újszülött újraélesztéséhez volt felszerelésük, amelyhez hozzátartozott az alsó légutak leszívásához szükséges eszköz is. A gyermek az oxigénhiány következtében súlyos agykárosodást szenvedett, majd fél évvel később meghalt.

Geréb Ágnes elmondása szerint a szülés úgynevezett kitolási szakaszáig folyamatosan vezették a dokumentációjukat, ezért – mint állította – ezen a ponton sem állja meg a helyét a vádirat. Mint közölte, „a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium állásfoglalására jobb híján támaszkodik az ügyészség”, ugyanis a független bábák szövetsége még mindig nem alakult meg Magyarországon; ez utóbbi szervezet viszont egészen biztosan más véleményt formálna erről az esetről is – tette hozzá.

Geréb Ágnes hangsúlyozta: a kórházi szülésekre más eljárásrend vonatkozik, mint az otthon szülésekre, ezért az egyik szakma szabályai nem alkalmazhatók a másikra. Azt is mondta, hogy mértékadó szakértői vélemények szerint az újszülöttkori agykárosodás sok esetben nem a szülés, hanem még a magzati lét kilenc hónapja során következik be.

Otthonszülés: Geréb Ágnes tagadja bűnösségét

 

Azzal a második esettel összefüggésben, amelyben Geréb Ágnes szintén érintett, elmondta: az általuk tartott tanfolyamok nem otthon szülésre, hanem általában a szülésre készítenek fel, és az otthon szüléseket levezetők felkészültek arra, hogy „a várhatóan komplikációmentes szüléseket levezessék”. Arra sem volt még példa, hogy nem vették észre időben a komplikációt – tette hozzá –, és szerinte a kórházban sincsenek minden komplikációra felkészülve. A sértett kismamával kapcsolatban megjegyezte: nála kromoszóma-rendellenességek is fennálltak, de a vádiratnak az a része nem igaz, miszerint a vádlott ennek tudatában maga nem tett intézkedéseket a szülés levezetésekor.


Otthonszülés: Geréb Ágnes tagadja bűnösségét

A szülőnő pajzsmirigy-alulműködéséről kifejtette: erre kezelést kapott, így nem volt veszélyeztetett, ennek alátámasztására egy szakértői cikk részletét is felolvasta. Szerinte azzal, hogy a kismama elmúlt 35 éves, csak abban az esetben lett volna veszélyeztetett terhes, ha első gyermekét várta volna, de ez a sértettnél nem állt fenn. Tagadta azt is, hogy miután ő a magzatburkot felszúrta, megállt volna a szülés.
Az ügyész által kifogásolt műfogásáról elmondta: az a szakirodalomban teljesen közismert, majd megjegyezte: a váll elakadásakor nem célszerű a magzat húzása, mert megsérülhet. A mentősöknek is jelezte, hogy azonnal induljanak, mert nem tudják kiemelni a gyermeket, aki – állítása szerint – náluk még élt, a kórházban halt meg, szemben a vádirattal.

A harmadik esetről, S. M. ötödrendű vádlott szüléslevezetéséről a Napvilág Születésházban elmondta: az első és a második vérzést is sikeresen elállították. Az állítása szerint „jó állapotban” lévő nőt újszülöttjével együtt bevitték a kórházba, ahonnan másnap mindketten egészségesen távoztak. A S. M. elsődleges bába által vezetett szülésnél helyesnek tartotta azt is, ahogy a bába eljárt azért, hogy a méhlepény leváljon a méh faláról. Ehhez a születésházban megvoltak a személyi és tárgyi feltételek – hangoztatta.
Meglátása szerint ennél a 2009-es szülésnél nem volt kivérzett állapotban a szülőnő, mert normális volt a pulzusa és a vérnyomása, adataik alapján pedig vérvesztesége messze alatta maradt a kivérzés kategóriának. Kiemelte, hogy az általuk vezetett gyakorlat azért is jó, mert természetes módon vezetik ki a méhlepényt a szülés után, és így – a kórházi eljárásokkal ellentétben – a méhlepény általában egészben hagyja el a szülőnő szervezetét.

A tárgyalás a másod- és harmadrendű vádlottak vallomásával folytatódik a Fővárosi Bíróságon. Június 25-én tartják a szakértői meghallgatásokat, majd az ítélkezési szünet után szeptember 30-án folytatódik a tárgyalás.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top