Aktuális

Hogyan fektessük be a pénzünket?

Amikor végre sikerül egy kis pénzt félretennünk, el kell döntenünk, hogy hova is fektessük be. Ha nem tudunk dönteni, hogy melyik kötvényt vagy részvényt vegyük meg, a legjobb, ha a befektetési alap mellett döntünk.

A befektetési alap lényege, hogy a sok kicsi összeadódik, vagyis az egyes befektetők egy közös befektetésbe gyűjtik a pénzüket, úgy, hogy befektetési jegyeket vásárolnak a pénzükön. Ez az összegyűjtött pénz pedig különböző befektetésekbe kerül. Szerencsére nem nekünk kell gondolkodni és kitalálni, hogy mi a legjobb választás, hanem ezt befektetési szakemberek elintézik helyettünk. A teljes hozamból pedig a befektetésünk arányában fogunk részesülni.

Hogyan fektessük be a pénzünket?

 

Mi is a befektetési jegy?
A befektetési alapban elhelyezett pénzünknek megfelelő összegben befektetési jegyet kapunk. Ennek az értékpapírnak minden nap változik az értéke, hiszen az értéket az alapban lévő értékpapírok árfolyamai határozzák meg.

A befektetési alapnál nem kamatot kapunk, hanem hozammal kell számolnunk, ami előre soha nincs meghatározva. A befektetési alap ugyanis portfólióval dolgozik, vagyis különböző ingatlanokba vagy értékpapírokba történik a befektetés, ezért előre nem meghatározható, hogy mennyit fog hozni a konyhára. A különböző fajtájú befektetéseknek ugyanis különbözik a kockázata is. Hosszú távon azonban általában megéri ez a fajta befektetés, hiszen ha egy rövid időre át is fordulna negatívba a hozam, vagyis már csak kevesebbért tudnánk eladni, mint amennyiért vettük, egy rövid időn belül valószínű megfordul majd a folyamat. Érdemes hát megvárni az eladással az árfolyam emelkedését.

Fontos azonban tudni, hogy minél nagyobb kockázatot vállalunk, annál nagyobb hozamra számíthatunk, ezért keressünk egy jó szakembert, aki valóban vegyes kockázatot segít vállalnunk, így ha egyik befektetésünk éppen nem is teljesít túl jól, a másik még nyereséges lehet.

A futamidőre is érdemes odafigyelnünk, hiszen vannak olyan befektetési alapok, amelyek már rövid távon is nyereséget hoznak, míg mások csak egy -két év után hoznak pozitív hozamot.

A következő cikkünkben tovább foglalkozunk a befektetési alapokkal. Tarts velünk!

 

 

Előző cikkeink:

Lehet jóbarát a bankkártya? >>>

Amikor nincs más kiút, csak a hitel  >>>

Vedd kezedbe az életed >>>

Vezessük be gyermekeinket a pénzügyekbe! >>>

Önerő nélkül nem megy >>>

Hitelfelvétel? Mire figyelj? >>>

Családi költségvetés >>>

Mindent a pénzről >>>

Hogyan teremtődik a pénz? >>>

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top