Aktuális

Vágó Réka: “A cipő egy szükséges rossz.”

Vágó Réka gyerekként agyagozott, rajzolt, homokból épített, de ahelyett, hogy szobrásznak szegődött volna, inkább országunk egyik legismertebb cipőtervezője lett.

Szeresd a lábakat!

Fotó:Sárosi Zoltán
Fotó: Sárosi Zoltán

Nem azért lettem cipőtervező, mert cipőgyűjtő vagyok. A lábat szeretem, a szép lábat szép cipővel együtt. Lábfejmániás vagyok. Egy menyasszony pont ma adta nekem elő, hogy rá lehetetlen tervezni, mert csúnya a lábfeje, és amikor levette a cipőjét, megkérdeztem, hogy bocs, te meg vagy őrülve, gyönyörű a lábfejed! A lábakat szeretni kell.

Nézz lefelé!

Ha jön a nyár, fürkészem a lábakat, a táskákat és a kiegészítőket is. Mindenhol, mindenkin. Állandóan ismeretanyagot gyűjtök.

Agyagozz, rajzolj!

A gimiben rajztagozatos voltam, aminek persze haszna volt később is az Iparművészeti Egyetemen. Egyébként textiltervezőnek jelentkeztem, de első évben nyilvánvalóvá vált, hogy bőrrel fogok foglalkozni, mert merevebb anyag, mint a textil. Kicsiként agyagoztam, gyurmáztam, formáltam a dolgokat. Felnőttként rájöttem, hogy nekem ismét formáznom kell, a bőrt pedig nagyon jól lehet formázni.

 Miért ne legyen saját márkád, ha lehet?

Elég önfejű és makacs vagyok, a diploma után szinte azonnal elhatároztam, hogy egyedi cipőket akarok gyártani. Evidens volt, hogy ez esetben saját néven, saját márka alatt.

Azért vállalj be mást is!

Meg szoktam keresni ruhásokat, és engem is meg szoktak keresni ruhások, hogy dolgozzunk együtt. Inspirál az együttműködés. Például az Aquanauta csoporttal volt egy közös bemutatónk 2006-ban, és a Tisza cipővel is volt közös munkánk, amikor divatba jött a folklór és a retró. Terveztem nekik egy limitált kollekciót.

Fotó: Réthey-Prikkel Tamás
Fotó: Réthey-Prikkel Tamás


Nem csak a szépség, hanem az egészség is…

A doktorim témája a cipő és az egészség. A cipő egy szükséges rossz, az ember kénytelen hordani. Konzultáltam már ortopéd orvossal, hogy milyen a járás mechanikája, a láb anatómiája, és hogy mi az, ami a legkevésbé rongálja a lábat. Mindegy milyen cipőt hordasz, a lényeg, hogy cserélgetni kell őket, nem szabad egyfélében járni.

Legyártod? Persze.

Ha az életem függne tőle, meg tudnék csinálni egy cipőt. Már a tervezési fázisban tudom, hogy milyen anyag, kaptafa kell hozzá. Tudom, hogyan lehet megcsinálni, de ha mégsem, akkor ki tudom találni, és a gyárban el tudom mondani, hogyan kivitelezhető. Gyakorlatilag a nullától végig tudom kísérni a folyamatot, mert szakember vagyok, cipőtervező, a munka technológiai részét is ismerem, mivel másodéves koromtól jártam szakmai gyakorlatra a cipőgyárba. Egyszer a szomszédom meglátott esőtől elázva, és megkérdezte, hogy „jaj, mi lesz a cipőddel?”, majd legyintett, és hozzátette, hogy „végül is mindegy, maximum holnap csinálsz egy másikat”.

Fotó: Réthey-Prikkel Tamás
Fotó: Réthey-Prikkel Tamás


Hova tovább? Északnak és nyugatnak…

Külföldön nyitottabbak a cipőimre, mint itthon, és már vittem is ki pár darabot New Yorkba, Los Angelesbe, ahol közölték, hogy ilyet itt nem csinálnak, ezek tök jók. Ott én vagyok a magyar cipőtervező, itthon pedig az egyik cipőtervező. A weboldalamról egyébként már rendeltek külföldiek. Szeretném a cipőimet kivinni Norvégiába, illetve az egész skandináv térségbe.

Fotó: Réthey-Prikkel Tamás
Fotó: Réthey-Prikkel Tamás


Kollekciót!

A cipő mellé három éve képbe jött a táska és az öv, néha a karkötő is. Ha valakinek van egy extra szép cipője, akkor kell hozzá egy táska, mert szükséges a harmónia. Imádom a kiegészítőket. Nem csak hordani, hanem megtervezni is.

Fotó: Réthey-Prikkel Tamás
Fotó: Réthey-Prikkel Tamás

 

Vágó Réka önéletrajza:

1979. január 3. – megszülettem Budapesten
1982 – megkaptam az első topánkámat
1997 – leérettségiztem a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban
2003 – diplomáztam az Iparművészeti Egyetemen
2005 – másoddiplomáztam design menedzser szakon
2006 – tól – Reka Vago név alatt működik a saját márkám, előtte Vago Reka volt, de rájöttem, hogy külföldön összezavarodnak az emberek, ha azt mondom, hogy: „Vago Reka designed by Reka Vago”.
2008-tól – tanítok az Iparművészeti Egyetem előkészítőjén, illetve meghívott előadóként a graduális képzésben.
2011 – DLA, azaz Doctor of Liberal Arts, magyarul Szabad Művészetek Doktora. Még egy év, míg megvédem a címet.
 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top