Aktuális

Fotópályázat a szegénység ábrázolására

Európában élsz? Szeretsz alkotni, és bekapcsolódnál a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni harcba? Csatlakozz a közös alkotási kezdeményezéshez, és vegyél részt az Európai Bizottság fotópályázatán!

A pályázatra olyan duók jelentkezését várják, amelyeket egy művészeti intézmény hallgatója és egy szegénységben élő ember alkot: „a kettőjük közötti összekötő szerepét pedig egy civil szervezet látja el, amelynek feladata a duók munkájának segítése, koordinálása.” – szól a kiírók közleménye.

A jelentkezők július 6-ig regisztrálhatnak, az elkészült műveiket pedig október 15-ig tölthetik fel a kezdeményezés honlapján.
A szervezők minden nevező művét bemutatják egy virtuális kiállítás keretében. A művészeti bizottság által kiválasztott legjobb ötven mű egy brüsszeli kiállításon is részt vehet, amelyet november végén rendeznek meg.

Fotópályázat a szegénység ábrázolására

 

S hogy miért tartják fontosnak a projektet? A pályázat kiírói úgy gondolják, hogy a művészet nem képes felszámolni a szegénységet, de visszaadhatja az emberek méltóságát és önbecsülését, és segíthet újból megteremteni a társadalmi kapcsolatokat. Ha valaki nélkülözésben él, csak az alapvető szükségleteire tud koncentrálni. A kultúrának nincs helye az életében. Ha valakit kizárnak a kultúrából, akkor a társadalom peremére szorul. A művészeti projektben való részvétellel, az alkotással azonban ezek az emberek újból azt érezhetik, hogy a társadalom részei. A kultúra emberré teszi az embereket. A kultúra olyan identitást teremt, amely segít kiszabadulni a szégyenből, az elszigeteltségből.

Az Európai Bizottság közös alkotási kezdeményezéséről bővebben az Európai Bizottság Foglalkoztatási, Szociális és Esélyegyenlőségi Főigazgatóságának internetes portálján olvashatunk. Katt ide! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top