Aktuális

A jövőnk a mi kezünkben is van

Gondolnunk kell a jövőnkre. Arra az időszakra, amikor már nem tudunk aktívan dolgozni, hanem a jól megérdemelt nyugdíjas éveinket éljük. Persze ahhoz, hogy legyen majd nyugdíjunk, már most, munkavállalóként kell gondolnunk rá.

A magán-nyugdíjpénztári tágságunk kötelező. Az állam írja elő, azért, hogy majd a jövőbeli nyugdíjunkat ebből egészítsék ki. A törvény minden aktív munkavállalóra vonatkozik, és a cégünk ezért a jövedelmünk egy bizonyos százalékát levonja a fizetésünkből. Ez az összeg a bruttó fizetésünkből kerül levonásra, és egy része a társadalombiztosítóhoz kerül, míg a másik része a magánnyugdíj-pénztárat gyarapítja.

Az, hogy melyik magánnyugdíj pénztárban gyűjtjük a pénzünket, rajtunk múlik. Ha még nincs tagságunk, hagyatkozhatunk a munkáltatónk tanácsára, vagy mi magunk is utána járhatunk, hogy melyik pénztár nyújtja számunkra a legtöbbet. Mivel a nyugdíjpénztárak kötelesek közé tenni a hozamaikat a PSZÁF honlapján, így hatékonyan tudjuk kiválasztani a számunkra megfelelőt. A választott pénztárt kötelesek vagyunk bejelenteni az új munkáltatónknál is, ha úgy adódna, hogy munkahelyet váltunk.

A mi kötelességünk figyelni, hogy a munkáltatónk rendszeresen fizeti-e utánunk a tagsági díjat, és az is, hogy a hozamaink hogyan alakulnak, vagyis, hogy mennyi pénzünk gyűlik össze, hiszen ez a mi nyugdíjunk lesz majd. Ha úgy látjuk, hogy a választott magánnyugdíjpénztárnál jobb feltételeket is találunk, nyugodtan kezdeményezhetjük átlépésünket egy másik pénztárba.

 

A jövőnk a mi kezünkben is van

 

A legtöbben azonban tisztában vagyunk vele, hogy a kötelező magánnyugdíjpénztárból származó jövedelmünk, nem lesz majd elég a jövőbeni életünkhöz, ezért sokan választunk mellé önkéntes nyugdíjpénztári tagságot is.

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál magunk dönthetjük el, hogy mennyi pénzt fizetünk be havonta. Természetesen egy alsó határ mindig van, de a felső határt mi szabhatjuk meg, így csak rajtunk múlik, hogy mennyi pénzt teszünk félre a nyugdíjas éveinkre.

Bár ez a pénztár nem kötelező, mégis vannak olyan munkáltatók, akik részben vagy egészben átvállalják a tagsági díj befizetését, ilyenkor általában minden munkavállalónál azonos mértékben, de akár különböző pénztáraknál. Tájékozódjunk a munkaszerződésünkből, hogy a mi vállalatunknál fennáll -ezen ez a lehetőség.

 

Egyszerre több önkéntes pénztárnak is a tagjai lehetünk, de figyeljünk arra, hogy ez többletköltséggel jár majd, igaz a nyugdíjunkat is emeli.

Tízévnyi tagság után számíthatunk arra, hogy a pénztár folyósítja számunkra a pénzünket, ezért érdemes időben gondolni a jövőnkre.

 

Előző cikkeink:

Hogyan fektessük be a pénzünket? >>>

Lehet jóbarát a bankkártya? >>>

Amikor nincs más kiút, csak a hitel  >>>

Vedd kezedbe az életed >>>

Vezessük be gyermekeinket a pénzügyekbe! >>>

Önerő nélkül nem megy >>>

Hitelfelvétel? Mire figyelj? >>>

Családi költségvetés >>>

Mindent a pénzről >>>

Hogyan teremtődik a pénz? >>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top