Aktuális

Viktória svéd koronahercegnő egykori fitneszedzője felesége lett

Június 19-én kimondta a boldogító igent a svéd koronahercegnő, Viktória és hitvese - egykori fitneszedzője - Daniel Wresling.

Viktória és Daniel 8 évvel ezelőtt, egy edzőteremben ismerték meg egymást, ahová a trónörökös egészségügyi és táplálkozási panaszokkal érkezett. A jóképű személyi edzőt sem a közvélemény, sem a királyi család nem fogadta kitörő lelkesedéssel. Danielt kissé faragatlannak, a fiatal hercegnőhöz méltatlannak tartották. A kapcsolat azonban túlélte a viharokat és kritikákat, a király haragja is enyhült, s szép lassan Daniel is kikupálódott, nyelveket és udvari etikettet tanult, kiművelte magát a politikában és a svéd történelemben is megfelelő tudásra tett szert. 

 

Viktória svéd koronahercegnő egykori fitneszedzője felesége lett

 A június 19-i esküvőn  – mely Diana hercegnő és Károly herceg egybekelése óta a legnagyobb európai házasságkötési ceremóniának számít – a trónörökös gyönyörű, elefántcsontszín menyasszonyi ruhában, ötméteres uszállyal, kezében svédországi nyári virágokból kötött fehér bokrétával, fején diadémmal jelent meg a szertartáson. A ruha azért is különleges, mert 34 évvel ezelőtt, ugyanezen a napon édesanyja, Szilvia királyné is ezt viselte XVI. Károly Gusztáv királlyal kötött esküvőjén a stockholmi dómban.

 Viktória hercegnő 1980 óta várományosa a svéd trónnak. Ekkor fogadták el ugyanis azt az alkotmánymódosítást, mely lehetővé tette, hogy az uralkodó legidősebb gyermeke – nemétől függetlenül – örökölje a trónt. 

Az 1200 meghívott között ott volt Beatrix holland és II. Margit dán királynő, Albert belga király és Paola királyné, Abdullah jordániai király és Rania királyné, Fülöp spanyol trónörökös, Naruhito japán trónörökös és hitvese, Maszako hercegnő. Az esküvő után a hercegi pár a főváros központjába ment (az út egy részét egy feldíszített bárkán téve meg a festői fekvésű stockholmi öbölben), s útközben ünneplők százezrei üdvözölték őket. A királyi palotában költik majd el az esküvői vacsorát.

Stockholm utcáin mintegy 200 ezer ember tolongott, az utcai lámpákat, oszlopokat és kirakatokat 40 ezer szál virág, köztük rózsák, szegfűk és liliomok díszítették, a város üzleteit pedig ellepték az újdonsült párról készült képekkel díszített bögrék, tányérok, hímzett textilek és papucsok is. A helyi tömegközlekedési eszközökön az esküvő napján bárki ingyen utazhatott, a stockholmi repteret pedig erre a napra a Szerelem Repterének nevezték el. 

Nézz bele az esküvői szertartásba:

 

Az esemény azért is különleges, mert a frigy éppen azon a napon köttetett, melyen Viktória szülei is összeházasodtak, 1976-ban. A szülők 1972-ben, a müncheni olimpián ismerték meg egymást, ahol a későbbi Silvia királyné hostessként dolgozott.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top