Aktuális

Ópiumkoktéltól halhatott meg az egyiptomi királynő

Német tudósok szerint Kleopátra, a Nílus királynője nem kígyóméreggel vetett véget az életének, mint eddig hittük. A legújabb feltételezések szerint egy halálos, bürökből és ópiumból kevert koktél segítette át a túlvilágra.

A misztikus szépségű egyiptomi királynő kalandos életet élt: az ókori Róma két legbefolyásosabb férfija volt a szeretője, Julius Caesar és Marcus Antonius. Kleopátra volt az utolsó egyiptomi uralkodó, aki fáraóként ülhetett a trónon, halála után országát leigázta Róma. Harminckilenc évesen követett el öngyilkosságot, amelynek körülményei körül most kételyek merültek fel.

Christoph Schaefer, német történész szerint a királynő halálát nem kígyómarás okozta, hanem egy méreggel teli koktél. Megcáfolhatatlan bizonyítékokkal szeretné állítását alátámasztani, ezért Egyiptomba utazott, hogy kígyószakértőket találjon, és ősi orvosi szövegeket tanulmányozzon.

Elizabeth Taylor, az 1962-es  Kleopátra című filmben
Elizabeth Taylor, az 1962-es Kleopátra című filmben

 

A professzor szerint elmélete azért állja meg a helyét, mert Kleopátra halálában is meg akarta őrizni legendás szépségét, így nem valószínű, hogy a hosszú, és nőies báját eltorzító haláltusát választotta volna, ami a kígyómarással együtt jár. “A többnapos, fájdalmas küzdelem helyett inkább egy akkoriban jól ismert, ópiumból és bürökből kevert koktélt hajtott fel, így pár óra alatt elérte a halál”- mondta Schaefer.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top