Aktuális

Előzzük meg a játszótéri baleseteket!

Nyolc év, három gyerek és a teleírt kartonok a baleseti sebészeten megtanítottak arra, hogy mindig résen kell lennünk. Ettől függetlenül határozottan állítom, hogy játszótérre járni jó. A gyereknek is, meg a szülőknek is.

A kicsiknek szükségük van a térre, a mozgásra, a jó levegőre, nekünk, anyukáknak pedig a társaságra. Ha elég nagy a közeli játszótér, akkor biztosak lehetünk benne, hogy megtaláljuk azokat, akikkel hasonlóan gondolkodunk, és jókat tudunk beszélgetni, a gyerekek pedig már óvoda előtt megtanulják a társas érintkezések szabályait, a farkastörvényeket és az ökölszabályokat. Eljött a nyári szünet, a legtöbb kisgyerekes család szinte kiköltözik a játszótérre. Kis odafigyeléssel megelőzhetjük, orvosolhatjuk a felmerülő problémákat.

 

Sérülések – katonadolog?

A gyerek bármikor szerezhet sebeket, a mászóka legfelső fokáról leesve és a homokozó betonperemén elcsúszva is.

Megvigasztal a matricás sebtapasz
Megvigasztal a matricás sebtapasz

* Mindig álljon egy szülő a csúszda mellett, mert a gyerekek könnyen egymásra eshetnek, illetve eltanulhatják egymástól a különböző extrém csúszásformákat. A magasabb csúszdákra és a vár jellegű építményekre csak akkor engedjük fel őket, ha már biztosan tudnak mászni a vas- vagy farudakon, és nem ijednek meg a magasságtól. Első alkalommal mindenképpen kísérjük végig a gyerekeket az útvonalon, és figyelmeztessük őket, hogy meg kell várni, amíg az előttük levő leér.

Csúszdázni, csak szabályosan!
Csúszdázni csak szabályosan!

* Az újfajta, biztonságos hinták és az alattuk kötelezően lerakott gumitéglák korában nem a kiesés a legnagyobb félelmünk, hanem az, hogy a környéken rohangáló gyermeket a hintázó megrúghatja, ezért fontos, hogy egész kicsi korban megtanítsuk: a hinta közvetlen környezetét el kell kerülni.

* Kismotorral, biciklivel, rollerrel kergetőzve gyorsan szerezhetnek a gyerekek horzsolásokat, kék foltokat. (Nálunk nagyszerűen bevált a vigasztalás, miszerint ezekkel lehet dicsekedni.) Figyeljünk arra, nehogy eldurvuljon a verseny, illetve hogy kisebb gyerekek ne keveredjenek a nagyok közé. Praktikus viselet a bukósisak, valamint a könyök- és térdvédő.

Véd a bukósisak
Véd a bukósisak

 

Hamm, bekapja!

A három év alattiak előszeretettel kóstolnak meg mindent, ami a kezük ügyébe kerül, és ez a játszótéren is komoly veszélyt jelenthet.

* Homokozóban. A nagyobbak játékai apróbb, kívánatos elemeket is tartalmazhatnak, ezért jobb, ha a piciket a kifejezetten homokozásra készült játékokkal engedjük csak játszani. A homokban rengeteg kórokozó lehet, hiszen sokszor kutyák és macskák piszkítanak oda. Az állatok ürülékében megtalálhatóak a belükben élősködő férgek petéi, amelyek rendkívül ellenállóak, s a dolgos kis kezekről gyorsan bekerülhetnek a szájba és a szembe, így okozva súlyos bélrendszeri és látásproblémákat. A legtöbb játszótéren van csap, ezért ha a gyermek befejezte a homokozást, mossuk meg a kezét. Azokra a kicsikre még jobban kell figyelnünk, akik elfáradva vagy megszokásból az ujjukat szopják, mert ők nagyobb veszélynek vannak kitéve.

A homoksüti nem ehető!
A homoksüti nem ehető!

* Padok, kukák környéke. Bár a cigarettázás több mint egy éve tilos a játszótereken, csikkeket szinte mindenhol találni, különösen nyáron, amikor a tinédzserek szívesen töltik az estéiket a játszóterek padjainál. Jobb ezeket a területeket átfésülni, találhatunk üvegcserepeket, néha egyéb veszélyes hulladékot is.

* Más gyerekek uzsonnája. Ártalmatlannak tűnhet megkínálni a kis havert az uzsonnás dobozból, de előbb derítsük ki, hogy nem allergiás-e a csemegére, illetve hogy tud-e már darabos ételt enni. Gyakran előfordul, hogy gyermekünket számára tiltott gyümölccsel kínálják a többiek, vonzó lehet a chips, a cukorka, de az sem szerencsés, ha ropival tömi meg hasát ebéd előtt. Tanácsos az evéshez tartozó szabályokat időben „kőbe vésni”, és megtanítani őket arra, hogy mielőtt bármit elfogadnak, forduljanak hozzánk.

* Fű, fa, virág. Bár a játszóterek növényei között ritkán akadnak mérgezők, nem tesz jót, ha a gyerekek faleveleket kóstolgatnak, ezért érdemes a kisebbek felett fokozottan őrködni.

 

Hőségriadó

A forróság okozta problémákat könnyen ki tudjuk védeni, ha pár alapszabályt betartunk:

* 11 és 15 óra között egyáltalán ne menjünk a szabadba, mert túl azon, hogy veszélyes, a gyerekek sem élvezik. Indulás előtt kenjük be őket magas faktorszámú naptejjel, és feltétlenül adjunk rájuk világos színű sapkát!

* Ügyeljünk a megfelelő lábbeli kiválasztására nyáron is: a szandál is tartsa megfelelően a lábat, papucsban könnyebb elesni. A legjobb minőségű cipő is feltörheti a puha kis lábakat zokni nélkül.

* Minél több vizet itassunk velünk, ami pótolja az izzadással elvesztett folyadékmennyiséget, és segít elviselni a hőséget.

* Sok a rovar és a bogár, az árnyékosabb helyeken nappal is támadnak a szúnyogok. Bizonyos naptejek ellenük is védenek, de a délutáni és esti órákban feltétlenül használjunk bőrre fújható szúnyogriasztót, esténként pedig vizsgáljuk át őket csípések és kullancsok után kutatva!

 

Ismeretlen terep

Nyáron szerencsés esetben alkalmunk van új, a megszokottól eltérő, nagyobb játszótereket felfedezni, ahol a gyerekek kipróbálhatnak másfajta játékokat is, és új barátságokat köthetnek. Ezek a kirándulások nagyszerű színfoltot jelentenek a hétköznapokban, de a megszokott környezetből kilépve éberebbnek kell lennünk.

* Könnyebb a dolgunk, ha van kerítés, és a gyerek megtanulta, hogy a kapun nem mehet ki egyedül. Népszerű, nagy területen elhelyezkedő játszótereken mindig sokan vannak, így könnyen szem elől téveszthetjük a gyermekünket, különösen, ha többen vannak testvérek. Tanítsuk meg nekik a pontos nevüket, és hogy ilyen helyzetben forduljanak egy másik anyukához, kérjenek tőle segítséget!

* Az ismeretlen játékokat csak akkor engedjük használni, ha megmutattuk nekik, hogyan működnek!

Kockázatos új játékok
Kockázatos új játékok

* Nyáron nagyobb iskolások is megjelennek a játszótereken, sportpályákon. Ha meg akarjuk előzni óvodásaink felvilágosítását, és megóvni szókincsüket, szerencsésebb, ha saját kortársaikra irányítjuk figyelmüket.

Figyeljünk a vitáknál!
Figyeljünk a vitáknál!

 

 

Nők Lapja-tippek:

– Legyen nálunk sebtapasz, a mintás változat gyógyír lehet a sírásra is.

– A fémcsúszdák a melegben felforrósodnak, ami rendkívül kellemetlen rövidnadrágban, kis szoknyában.

– Nyáron bárhová indulunk, mindig legyen nálunk víz!

– Ha megtörtént a baj, őrizzük meg a hidegvérünket, és ne pánikoljunk; ha a szülő nyugodt marad, a gyerek is megnyugszik, és gyorsabban kideríthetjük, hogy szükség van-e orvosi ellátásra.

– A telefonunkban legyen elmentve a gyerekorvos, a körzetes baleseti sebészet és a mentők telefonszáma!

– Amennyiben felmerül a kérdés, hogy kell-e az adott sérüléssel orvoshoz fordulnunk, mindenképpen vigyük el a gyereket! Senkit ne tartson vissza a félsz, hogy feleslegesen pazarolja az orvosok idejét.

– Ha a gyermek foga (legyen szó akár „csak” tejfogról is) sérül, meglazul, letörik belőle egy darab, mindenképpen vigyük el fogorvoshoz.

– Sok kisgyerek a hirtelen bekövetkező, nagyobb fájdalmat követően annyira elkezd sírni, hogy közben nem vesz levegőt. Ebben az esetben kiabáljunk, és fújjunk az arcába, hiszen az oxigénhiányos állapot ájuláshoz vezethet!

– Amennyiben a játszótéren bármiféle rongálást vagy veszélyforrást találunk, értesíteni kell a fenntartót (ez általában az önkormányzat), akinek az elérhetőségét legtöbbször megtaláljuk a kapura függesztve.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top