Aktuális

Milyen csapdákra érdemes figyelni betét lekötésekor?

Jó érzés tudni, hogy a bankban csak arra vár a megtakarított pénzünk, hogy a megfelelő pillanatban, a kamatokkal együtt elköltsük, de addig még felmerül néhány kérdés. Mire érdemes figyelni, ha az ember banki lekötésen gondolkodik?

Amikor valaki betétlekötésre készül, a legfontosabb, amit megnéz, az a kamat. Tudják ezt a bankok is, ezért a magas kamat ígéretével próbálják elcsábítani a potenciális ügyfelet. A befektetőt azonban kellemetlen meglepetések érhetik, ha nem figyel oda néhány apróságra.

Azt még általában mindenki tudja, hogy a kamatot éves szinten adják meg akkor is, ha 3, vagy 6 hónapos lekötésről van szó. Az is egyértelmű, hogy ha például 6 és 12 hónapra is 10 százalékos kamatot ígér a bank, – változatlan kamatkondíciókat feltételezve – kétszer 6 hónapra lekötve a pénzt jobban járhatunk. Az első fél év leteltével a megkapott kamatot is hozzácsaphatjuk ugyanis a lekötött összeghez, így a végeredmény magasabb lesz. A lekötéskor általában rendelkezik az ügyfél arról, hogy az automatikusan megújuljon a lekötés lejártával, vagy se.

Milyen csapdákra érdemes figyelni betét lekötésekor?

Gyakori, hogy a nem megújulást választják, aztán elfelejtkeznek a fordulónapról, s onnantól nem kamatozik a pénz. (Arról is dönthetünk, hogy a kapott kamat is lekötődjön, vagy az kerüljön inkább a folyószámlára.) Azt persze sokszor nehéz előre látni, hogy a következő időszakban a kamatok hogyan változnak. Pedig ha – visszatérve példánkhoz – 6 hónap után már csak 8 százalékon tudjuk újra lekötni a pénzünket, kiderül, hogy rosszabbul jártunk a kétszer 6 havi lekötéssel, mint amit a 12 havi hozott volna. Bizonyos időszakokban jól látható, hogy épp kamatcsökkenési, vagy emelési ciklus várható. Előbbi esetén a hosszabb lekötések lehetnek a nyerők, utóbbi esetben pedig a rövid, többszöri lekötések.

Fontos tudni, hogy a betétek összehasonlítására is van mód, minden bank köteles ugyanis kiszámolni és közzétenni az egységesített betéti kamatláb mutatót (EBKM). Ez az esetleges banki költségeket is tartalmazza. Végül a legelterjedtebb banki ügyfélcsábító trükkről. Sokan kínálnak olyan kombinált terméket, melynél a pénz egyik felét feltűnően magas kamatozású betétbe lehet helyezni, a másik felét pedig valamilyen befektetési alapba. A gond az, hogy a magas kamat csak pár hónapra, a beetető időszakra szó, ezt követően nagyot csökken. Az ügyfelek azonban ezzel gyakran nem foglalkoznak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top