Aktuális

Hogyan viselkedj és mit vegyél fel állásinterjúra?

Vannak dolgok, amiket nem lehet nem megtörténtté tenni. Ha megjelenünk egy állásinterjún már az első pillanatokban eldőlhet, hogy minket választanak-e vagy sem.

„Szakemberek kimutatták, hogy az első pár percben mi alapján formálunk véleményt a másikról” – mondja Joó Zsuzsanna karriertanácsadó. Eszerint 55 százalék a vizuális hatás, azaz az öltözet, a mimika, a megjelenés, a testbeszéd, 38 százalék a hang tónusa, azaz a hang magassága, tempója, színe, és csak 7 százalék a valójában elhangzó tartalom. Tehát az első pillanatokban szinte mindent a külső, a megjelenés, az öltözködés dönt el.

A felvételi beszélgetés előtt érdemes átgondolni, hogy milyen képet szeretnénk magunkról kialakítani a munkáltató előtt. Ennek összhangban kell lennie saját magunkkal, illetve a megpályázott munkával is. Szakemberek szerint az első öt perc nagyon fontos, mert a leendő munkáltatónak ennyi idő általában elegendő, hogy egyfajta képet alakítson ki rólunk, ami nagyban befolyásolja a későbbi döntést. Az első benyomáson, főként ha negatív, nagyon nehéz változtatni, sőt legtöbb esetben nincs is rá lehetőség, hiszen a következő „körre” már nem is hívják be a jelöltet.

Hogyan viselkedj és mit vegyél fel állásinterjúra? A megismerés első momentuma a látvány, a hanghordozás, a kézfogás és az illat. Ha valaki ápolt és elegáns, a leendő munkaadó hajlamosabb azt feltételezni róla, hogy intelligens, kellemes és megbízható. Joó Zsuzsanna szerint emellett az is nagyon fontos, hogy mindenki alaposan készüljön fel önmaga bemutatásából. A munkáltató ugyanis azt szeretné megtudni, hogy a jelentkező miért más, mint a többi ötven jelentkező, vajon, mit tud, amit más nem, és ebből mi az ami neki fontos.

„Tehát minden olyan fontos dolgot mondjunk el, amivel azt igazoljuk, hogy tapasztalt, gyakorlott, a problémás helyzeteket uralni tudó, megbízható, stb. emberek voltunk az eddigi munkahelyünkön. Minden eredményt bátran mondjunk el, és azt is, hogy mik az erősségeink” – mondja a szakember. „Azután arra is készüljünk fel, hogy megkérdezik, miért akarunk munkát vállalni. A szabály: régi munkahelyről és főnökről semmi rosszat ne mondjuk!” Fontos a külső és az első benyomás, de ne külsőségekkel próbáljuk magunkat eladni. Bízzunk abban, hogy amit idáig tanultunk és csináltunk, az értékes volt, tehát nagyon fontos a magabiztosság – és általában átmegy ez az üzenet a szavak és a testbeszéd során.
„Soha, senki ne szégyellje az eddigi eredményeit, sőt mondja el. De ne a nagy semmit tupírozza, mert az balul fog elsülni” – javasolja a karriertanácsadó.

Az öltözék, amelyet az interjúra választunk, legyen az alkalomhoz, és jövőbeni pozícióhoz illő (többnyire férfiaknál öltöny, hölgyek esetében pedig a kosztüm). A ruházattal személyiségünket is kifejezzük, ezért fontos, hogy sohase legyen hivalkodó. Figyelni kell arra is, hogy ne ússzunk parfümfelhőben, ha illatot használunk az legyen szolid. A tökéletes megjelenéshez az ápolt körmök, valamint a rendezett hajviselet is hozzátartozik.

Farmerben és lakkcsizmában biztosan nem mi leszünk a befutók
Farmerben és lakkcsizmában biztosan nem mi leszünk a befutók

Ügyelni kell a bemutatkozásra is: ezt mindig kedvesen mosolyogva, de határozottan tegyük. A bizonytalanul, érthetetlenül elmondott név, a határozatlan, „döglött hal” kézfogás biztosan nem tesz jó benyomást az interjúztatóra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top