nlc.hu
Aktuális
Mohón és gondosan végigtapogat, hogy a véredet szívja – mi az?

Mohón és gondosan végigtapogat, hogy a véredet szívja – mi az?

Ha már feladtad annak számolását, hogy hány éjszakát töltöttél álmatlanul, mert kétségbeesetten üldözted a füledbe pofátlankodó szúnyogokat, s idejét sem tudod annak, mikor olvastál egy jó könyvet az éjjeli lámpa világa mellett, nehogy a fényre még több alattomos rovar érkezzen a hálószobába, és az esti szabadtéri programokra is szkafanderben érkezel a vérszívók miatt, szúnyogellenes tippjeink neked szólnak!
  • A 3-4 napos nőstény szúnyog a legmohóbb. A szúrásra legalkalmasabb felület kiválasztása céljából az ember bőrét gondosan végigtapogatja. Egy szívással 0,001–0,1 ml átszűrt vért fogyaszt el áldozatából.
  • A szúnyogok számokban:
    Lábak száma: 6.
    Átlagos testhossz: 16 mm.
    Testtömeg átlagosan: 2,5 mg.
    Szemek száma: 2.
    A világon körülbelül 2700-féle van belőlük
    Átlagos élettartamuk 1–6 hét, a nagyobb veszélynek kitett nőstényeknél kevesebb.
  • Egyes kultúrákban a szúnyogokat a halott lelkek újjászületett másainak tartják.

A napi bevásárlást intézve a helyi közértben feltűnt, hogy a pénztár mellett, ahol eddig a rágógumik, édességek, öngyújtók és óvszerek kapták a főszerepet, mind nagyobb teret hódítanak a szúnyogirtó szerek és eszközök. Az üzlet munkatársai azt mondják, soha nem adtak még el ennyit egy nap folyamán a moszkitók távol tartását ígérő holmikból. A csípőszúnyogok életstratégiája viszont igen határozott: megfelelő vízborítás, sok esőzés esetén szinte bárhol lehetővé teszi nagy egyedszámú kifejlődésüket. Magyarul: ezek a jószágok jóformán bárhol megélnek, hogy életünket megkeserítsék…

Színes-szagos fegyvernemek
Vannak, akiket konnektorokba dugható, folyadékkal vagy lapkás utántöltővel ellátott dugaszokkal, másokat a jó öreg Chemotoxszal próbálnak kirángatni a szúnyogok előidézte kétségbeesésből. Környezettudatos vásárlóknak „bio” és „öko” feliratú, golyós és tégelyes kiszerelésű holmik, csalfa fénycsapdák kelletik magukat, és kecsegtetnek akár 10 (!), teljes nyugalomban töltött éjszaka ígéretével, de elvétve – főként barkácsboltokban, mezőgazdasági szakboltokban – még fellelhetők a nagyapáink által használt, csigaforma füstölők, a ragasztgatni, méricskélni nem restellő harcosok számára pedig ott vannak a szúnyoghálók is. Még nem választottál harcmodort és fegyvernemet?

Íme néhány a bevethető eszközök közül!

 

 

Egy sokaknak bevált régi „recept”

 
 

Egy trendi és fiatalos ellenszer

Még mindig támadnak a szúnyogok - avagy túlélőtippek vérszívók ellen
Bugslock karkötő – 100%-ban természetes védelem citronella- és levendulaolajjal;
bárhol, bármikor használható, és akár 240 órán keresztül távol tartja a vérszívókat.

 

Biománia az egész családnak
Kizárólag természetes anyagok  felhasználásával, kókusz- és citromolajjal készült szúnyogriasztó spray,  ami a kullancsok ellen is hatékony fegyvernek bizonyul!
Kizárólag természetes anyagok
felhasználásával, kókusz- és
citromolajjal készült szúnyog-
riasztó spray, amely a kullancsok
ellen is hatékony fegyvernek bizonyul!
Próbáltuk, és működik!

 

Hogy az irtás ne ártás legyen

A boltokban kapható, engedélyezett rovarirtó és rovarriasztó szerek összetételének 2005-ös felmérése során kiderült, hogy számos olyan szert forgalmaznak, amelyeket ártalmas egészségügyi hatásaik miatt az egész Európai Unióban kitiltottak a növényvédelemből. Ezeken túl találtak valószínűleg rákkeltő, illetve hormon- és immunrendszert károsító anyagokat a beltéri használatra árusított szerek között. A Levegő Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetsége a hazánkban engedélyezett készítmények sürgős és alapos felülvizsgálatát, valamint egyes szerek engedélyének visszavonását javasolta.  

A szakemberek véleménye szerint mára elérhetővé váltak a szúnyogirtásnak azon környezettudatos módszerei, melyek hatékonyan csökkentik a szúnyogártalmat, más élőlényekre nem jelentenek veszélyt, és olcsóbbak is minden más eszköznél. Ilyen megoldás lehet, ha a szúnyogok természetes ellenségeinek szaporításába fogunk (békák, denevérek, halak), és ezzel párhuzamosan elkezdjük a vérszívók által lakott területek tereprendezését, takarítását is, s ezzel együtt hozzáfogunk a szúnyogok biológiai módszerekkel történő ritkításának még az első szúnyoggeneráció kirepülése előtt.  

3 hatékonynak bizonyult natúrtipp a vérszívók ellen 

Színek
Ha a szabadba mész, tartózkodj a sötét színektől, a szúnyogok ugyanis egyenesen odavannak, ha fekete ruhában látnak! Peched van, ha sötét hajjal áldott meg a sors: minden bizonnyal téged fognak először megtalálni a vérszívók! 

Még mindig támadnak a szúnyogok - avagy túlélőtippek vérszívók ellenIllatok
Óvakodj az édes, illatos parfümtől és egyéb illatszerektől! Ezt nem lesz könnyű megvalósítanod, tekintve, hogy szinte minden, a bőrödet simává és bársonyossá varázsoló kozmetikum alapvetően édeskés illatú. Ha azonban fontosabb, hogy a bőrödön ne éktelenkedjenek vörös dudorok és elvakart sebek, mondj le a megszokott krémekről. Ez persze nem azt jelenti, hogy semmit sem kenhetsz magadra! Sőt, számtalan – alapvetően gyógynövényalapú – illat akár abban is segítségedre lehet, hogy leszámolj a vérszívókkal. Ilyen például a bazsalikom (amely egyébként vágykeltőként sem utolsó), a cédrusfa olaja, a citromfűolaj, az eukaliptuszolaj, a levendula- és a teafaolaj is. Az olajokat akár keverheted is egymással, de az sem rossz megoldás, ha csak egyet választasz, és némi vízzel felhígítva a testedre csepegtetsz belőle. 

Ízek
A szúnyogok nem tudnak betelni a tejsavval, amelyet az emberi szervezet is kiválaszt akkor, ha izzadni kezd. Igyekezz tehát kevesebbet izzadni, és olyan nyári tevékenységeket űzni, amelyek mérsékelt folyadékkiválasztásra késztetnek (sport, intenzív kerti munka, szex és más).
Sőt, az sem árt, ha az izzadást előidéző sós és erősen fűszeres ételekről is lemondasz.

 

Eddig csak a kifejlett és vérszomjas egyeddel volt dolgod? Íme egy ismeretterjesztő videó azoknak, akiknek eddig sejtésük sem volt arról, hogyan fejlődik a szúnyog!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top