nlc.hu
Aktuális
Kiderül, mekkora Győr ökolábnyoma!

Kiderül, mekkora Győr ökolábnyoma!

Vajon mennyire terheli egy város – ez esetben konkrétan Győr – a bolygót és közvetlen környezetének természeti erőforrásait? Azaz mekkora az ökológiai lábnyoma? Ennek kiszámolására vállalkoztak most a város egyetemistái.

 

Mi is az az ökológiai lábnyom?
Egy ember vagy egy adott terület népességének a természetre gyakorolt hatását egy hektárban kifejezett mutatószámmal, az ökológiai lábnyommal lehet leírni.
A ökológiai lábnyom az a terület, amely károsodás nélkül meg tudja termelni az aktuális életvitelünkhöz szükséges élelmet, energiát és egyéb javakat. Itt te is kiszámolhatod a sajátod!

Az egyetemisták közleményükben arról tájékoztattak, hogy akik kíváncsiak erre a különleges vállalkozásra, végigkísérhetik annak lépéseit a szervezők által nemrég elindított, gyorlabnyom.blogspot.com címen elérhető blogon. A látogatók a blogban már most megtippelhetik a végeredményt, azt, hogy szerintük mekkora Győr ökolábnyoma.

Hogyan fogják mérni a város ökológiai lábnyomát? Erre kerestük a választ az említett blogban. A lábnyom számítása a blog íróinak legutóbbi bejegyzése szerint egyelőre az adatgyűjtés fázisában van.

Az élelmiszer- és vízfogyasztás, a tartós fogyasztási cikkek, a hulladékfelhalmozás, a turizmus és a közösségi közlekedés terén már 90%-os a feldolgozottság. Hiányoznak viszont az adatok a kisállatok fogyasztásáról, anyag- és papírfelhasználásról, de a teherforgalomról, a városi személygépkocsis közlekedésről is, amely területekről a Központi Statisztikai Hivatal nem gyűjt adatokat. 

Látogass el te is Győrbe!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top