Aktuális

Napkollektoros óvodák és iskolák Debrecenben

Óvodák és iskolák napkollektoros kiserőművel való felszerelésére nyújt be uniós pályázatot a debreceni önkormányzat. A 193 millió forintos beruházás 2011-ben valósulhat meg.
A napkollektor olyan berendezés, ami a Nap fényenergiáját hőenergiává alakítja át. Elsősorban víz melegítésére használják, de alkalmazzák fűtés, vagy világítás előállítására is.

Az önkormányzat célja a költségcsökkentés mellett a megújulóenergia-ellátás, és ezen keresztül a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése. A nyolc önkormányzati fenntartású óvoda és két általános iskola energiaellátását tetőre szerelt napelemekkel oldanák meg. A fejlesztés kísérleti jellegű is, hiszen az érintett intézményeknél nyert tapasztalatokból kiindulva később a többi önkormányzati intézmény napenergia-alapú működtetését is meg lehet tervezni. A rendszer költségeinek megtérülését hét évre becsüli az önkormányzat.
Varga László városfejlesztési főosztályvezető javaslattervezete szerint a közel 200 millió forintos beruházáshoz a Környezet és Energia Operatív Program keretében 115 millió forint uniós támogatás nyerhető el.
A debreceni önkormányzat környezetvédelmi bizottsága július 13-i ülésén egyhangúlag támogatta a fejlesztésről szóló határozati javaslatot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top