Aktuális

Vigyázat csalók! A pilótajáték veszélyei

Munka nélkül kereshetsz százezer forintot, bár furcsán hangzik sokan mégis elcsábulnak. Milyen buktatói lehetnek a pilótajátékoknak és kik azok akiknek mégis sikerül profitot termelniük?

Sokféle definíciót lehetne hozni a pilótajátékra, de a lényeg az, hogy egy veszteséges rendszer működését hosszú ideig fenn lehet tartani új ügyfelek, friss pénzek becsábításával. Előbb-utóbb persze elfogynak a bepalizható emberek és a rendszer összeomlik – de addigra a korán beszállók akár jól is járhatnak, a későn érkezők viszont mindenüket elveszíthetik. A pilótajátékok szervezői jó esetben nem azzal a céllal vágnak neki az üzletnek, hogy átverjék az embereket. Van egy ötlet, amiről úgy gondolják, ha sok pénz érkezik, tényleg jó hozamot termelhet. Aztán amikor kiderül, hogy mégse, jön a kapkodás, az előremenekülés. Próbáljunk még több ügyfelet behozni, akkor majd jön a siker. De általában nincs változás, csak a lufi fújódik, ami egyszer kipukkan. Rosszabb eset, amikor valaki szándékosan indít pilótajátékot, s mielőtt összedől a piramis, eltűnik a pénzzel.

Vigyázat csalók! A pilótajáték veszélyei

Az ilyen rendszerek két dolog miatt működnek: az emberek kapzsisága és hiszékenysége a két ok. Aki elhiszi, hogy egy soha nem látott tuti stratégiával hatalmas hozamot fog bárki is elérni, az ideális alany ahhoz, hogy elbukja a betett pénzét. A piramisjáték-szervezők gyakori trükkje, hogy először csak egy kisebb összeget kérnek a palimadártól, amit szépen vissza is fizetnek még az ígértnél is nagyobb hozammal együtt. Aztán a lelkes ügyfél egyre nagyobb pénzeket hoz a sikeren felbuzdulva, s végül ebből nem lát viszont egy garast se. Az ellenszer nagyon egyszerű: legyünk szkeptikusak minden olyan ajánlattal szemben, amely biztos meggazdagodást ígér, sőt már az is rendkívül gyanús, ha valaki biztosra ígéri, hogy egy titkos módszerrel tartósan jóval nagyobb hozamot ér el a bankbetéteknél.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top