Aktuális

Jobb hely lenne a világ, ha a nők irányítanák?

A világ sokkal jobb lenne, ha a nők irányítanák – legalábbis így gondolja Martin Amis brit író, aki szerint a férfiak erőszakossága és büszkesége elpusztíthatja az emberiséget.

„Van egy álmom. Látom a napot, amikor a politika elnőiesedik, látom, ahogy a női értékek úgy szöknek be a közszférába, ahogy eddig soha – mondta Martin Amis, a kortárs brit irodalom egyik legbefolyásosabb alakja, a Manchester Egyetem Kreatív Írás Tanszékének professzora a Ways With Words nevű irodalmi fesztiválon a Telegraphnak.
– Úgy tudom, a második világháború óta húsz állam élén állt női vezető. Akad köztük olyan is, aki örökség vagy özvegység útján lett kormányfő. Közülük sokan érezték azt, hogy keményebbnek kell tűnniük a férfiaknál. Hillary Clinton is ezért mondta, hogy amennyiben Irán megpróbál beavatkozni Irak ügyébe, leradírozza őket a térképről. Hozzájuk képest viszont Margaret Thatcher vajmi kevés nőies tulajdonsággal rendelkezett.

Abban a jövőben, amelyet elképzelek, a női értékek többet érnek majd. Találkoztam Angela Merkellel, és éreztem, hogy ő tényleg hordoz magában olyan tulajdonságokat, amelyek hatással vannak a német politikai életre. Azt akarom, hogy minden országban ilyen nő kormányozzon.”

 

Jobb hely lenne a világ, ha a nők irányítanák?

 

A 60 éves írót pályafutása során többször is vádolták nőgyűlölettel, például A terhes özvegy című novellája miatt – amely a szexuális forradalom hátrányairól szól –, miközben Amis mindvégig azt gondolta, hogy ő az évezred feministája. Mindig kitartott azon véleménye mellett, miszerint fantasztikus, csodálatos és elkerülhetetlen a nők felemelkedése, a férfiaknak pedig ösztönözniük kellene a női jogok erősödését azért, hogy a világnak jobb legyen.
„A tudósok úgy vélik, a férfi- és a női agy között nincs jelentős különbség, de mindannyian tudjuk, hogy a nők kedvesebbek és kevésbé erőszakosak. Azt hiszem, a férfiak ösztönösen erőszakosabbak és bosszúállók, a büszkeségük pedig el fog pusztítani minket.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top