Aktuális

Vízzel spóroljunk benzint!

Vajon mennyivel vezetnél óvatosabban, ha egy pohár víz állna a kocsid műszerfalán? Egy autógyártó szerint egy ilyen apróság annyit visszavenne a virgonc sofőrök kedvéből, hogy akár tíz százalékkal is csökkenne a fogyasztás.
Természetesen nem kell valódi vizespohárral száguldozni, elég csupán odaképzelni. Akinek iPhone-ja van, az le is tölthet egy virtuális pohárnyi vizet a Glass of Water alkalmazás képében. A program a telefon mozgásérzékelőjének és GPS-ének segítségével figyeli, hogy kilöttyen-e a víz a képzeletbeli pohárból, és méri megtett távolságot, illetve a sebességet. Természetesen azt is jelzi, mikor áztattuk volna el az autó belsejét, mondjuk egy durvább előzésnél vagy “rajtolásnál”. Sőt, össze is hasonlíthatjuk az eredményünket másokéval.
 
Vízzel spóroljunk benzint!
 
Vízzel spóroljunk benzint!

 

A Glass of Water játékot a Toyota találta ki, de természetesen nem csak Toyota-tulajok vagy iPhone használók vehetnek benne részt. Fejben, vagy az autó fedélzeti számítógépével is lehet számolgatni, mennyivel kevesebb a fogyasztás, tehát mennyivel “zöldebben” vezetünk, ha vízzel teli poharat képzelünk a műszerfalra.

Már csak az a kérdés, a többi sofőr mennyire tolerálja, ha mi óvatoskodunk. Lehet, hogy a “Baby on board” mintájára kellene egy olyan matrica is, hogy “Pohár a műszerfalon”?

 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top