Aktuális

12 álláskereső tipp frissen végzetteknek

Kézben a diploma végre, de mi lesz most? Nincs mese, elkezdődik a nagybetűs élet, el kell menni dolgozni. Na de hova? Számtalan fiatal szembesül a napokban ezzel a kérdéssel. Vannak szerencsések, akik már az iskola alatt elkezdtek dolgozni. De mit tehetnek a többiek? Egy jó tanács már előre: lehetőleg ne egy új diplomába menekülés legyen a megoldás. És még ennél is több tippet gyűjtöttünk össze.

Mit tanácsol Hajdú Csongor, a frissdiplomas.hu ügyvezetője ?

1. Tudjuk, mi a célunk!

14 álláskereső tipp frissen végzetteknek A cégek a határozott, céltudatos jelentkezőket keresik, ezért az első és legfontosabb lépés, hogy legyünk tisztában a célokkal. Gondoljuk át, hogy milyen területen szeretnénk dolgozni, milyen munkakörben, és ennek megfelelő állásajánlatokat keressünk. Akinek nincs határozott elképzelése, az menjen el egy állásbörzére, ahol nemcsak a munkaadókkal találkozhat, hanem az álláskeresésre való felkészülésben is segítséget kap.

2. Személyre szabott önéletrajzot írjunk!

A pályakezdők gyakran esnek abba a hibába, hogy 2-300(!) helyre is jelentkeznek, abban bízva, hogy valahová csak behívják őket interjúra. Küldenek egy általános önéletrajzot, sablon motivációs levéllel. Ezekből a pályázatokból a HR-es azonnal kiszűri, hogy a jelentkező nem vette túl komolyan a megkeresett céget. Egy átgondolt, jól összeállított, az elképzelésünknek megfelelő területen működő, kifejezetten a lehetséges munkaadó számára összeállított pályázattal azonban nagyobb esélyünk van.

3. Ne bátortalanítson el a nyelvtudás-követelmény!

Az álláshirdetések nagy részében legalább egy tárgyalóképes nyelvtudást kérnek a munkáltatók, de az sem ritka, hogy két nyelv ismerete az igény. Legfontosabbnak az angoltudást tartják, amit sorrendben a német követ. Előfordul azonban, hogy a hirdetésben csak azért szerepel a nyelvismeret mint elvárás, mert létezik egy tévhit a piacon arról, hogy az a hirdetés, amiben ilyen követelmény nincs, az nem is komoly.

Tipp: Ha valaki a nyelvtudást illetően megközelíti az elvárásokat, akkor már érdemes jelentkeznie a hirdetésre, ha a többi kritériumnak egyébként megfelel.

Hajdú Csongor ügyvezető
Hajdú Csongor ügyvezető

4. Minél előbb munkába kell állni!

El kell vállalni egy, akár a végzettségnél alacsonyabb pozíciót is. Egyrészt azért, hogy munkatapasztalatot szerezzünk, másrészt mert vállalaton belülről már jóval egyszerűbb az eredetileg kívánt állást elnyerni, hiszen a cégek szabad helyeiket elsősorban saját munkatársaik részére hirdetik meg.

5. A gyakornoki program is jó

A vállalatok közül sokan ajánlanak 6-12 hónapos gyakornoki programot pályakezdők részére, amelynek során a jelentkezők megismerhetik az egyes területeket, átfogó képet kaphatnak egy vállalat működéséről. Egy ilyen fajta munka közbeni tanulás is célravezető lehet a későbbi sikeres elhelyezkedésben. Hasonlóan kamatoztatható valamilyen külföldi munkavállalás, akár önkéntesként is, nemcsak a nyelvtudás fejlesztése céljából, hanem azért is, mert a multinacionális cégek előnyben részesítik a külföldi munkatapasztalattal bíró jelentkezőt.

+ 1 Ha a diploma után valaki nem talál állást, ne kezdjen újabb és újabb diploma begyűjtésébe, mivel ez idő alatt oklevelet szerez ugyan, ám gyakorlati tapasztalatokra továbbra sem tesz szert.

 

Mit tanácsol Locherer Zoltán, a Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Pályakezdő és Diplomás Álláskeresők Közvetítő Irodájának munkatársa

– A pályakezdő ne a legvégső esetben forduljon a Munkaügyi Központhoz, hanem legyen ez az egyik az álláskeresési csatornák közül. Annál is inkább, mert a jelenlegi szabályozás számos olyan szolgáltatást és lehetőséget tartalmaz, ami elősegítheti a mielőbbi munkába állást. A munkaközvetítéssel egy időben vehetők igénybe az úgynevezett humánszolgáltatások, amelynek keretein belül a regisztrált álláskeresők (a megnevezésük tehát nem „munkanélküliek”) egyéni vagy csoportos tanácsadáson vehetnek részt, ahol megtudhatják, hogyan keressenek állást önállóan, merre induljanak el, vagy hogyan kell megírni egy jó önéletrajzot.

– Lehetőség van arra, hogy egyedi elbírálást, mérlegelést követően az állást kereső részt vehessen a munkaerő piaci képzési támogatásban.

– Passzív ellátást vagy álláskeresési segélyt pályakezdők nem kaphatnak, mert ez korábbi munkaviszonyhoz kötött.

– Ha a pályakezdő még nem múlt el 25 éves, akkor a munkáltatónak lehetősége van bérjellegű támogatások igénybevételére, ez azt jelenti, hogy a munkabér járulékait bizonyos mértékben az állam átvállalhatja. Erre a lehetőségre érdemes már az állásinterjún felhívni az esetleges jövőbeni munkaadó figyelmét.

– Egy másik hasonló lehetőség a Start kártya, amit a 30. életév betöltéséig lehet igényelni. Ez a kártya mindkét fél – a munkaadó és a munkavállaló – számára is előnyökkel jár. A lakóhely szerint illetékes APEH-nél ingyenesen igényelheti az a pályakezdő, aki felsőfokú tanulmányainak befejezése után első ízben létesít foglalkoztatási jogviszonyt.

 

Ha vállalkoznál inkább!

Prescher Mária szaktanácsadó
Prescher Mária szaktanácsadó

Prescher Mária vállalkozási szaktanácsadó 13 éve foglalkozik pályakezdőkkel. Mindig azt tanácsolja, hogy akkor vágjanak bele egy vállalkozásba, ha van valami, amihez úgy érzik, hogy jól értenek és feltételezik, hogy ezért mások fizetni is fognak. Mostanában sokan alapítanak céget valamilyen, az informatikával kapcsolatos tevékenységre, mert ennek még mindig nagy piaca van, ha rendelkezünk speciális tudással.

A szakember főként azoknak a frissen végzetteknek javasolja a cégalapítást, akiknek már van valamilyen kapcsolati rendszere, s tudják majd ezt folyamatosan bővíteni.

Jó tudni!

A pályakezdők egészségügyi szolgáltatásra a diákigazolványuk érvényességéig jogosultak. Ezt követően, amennyiben egyéb jogcímen nem szereznek erre jogosultságot, például nem sikerül munkába állniuk, Egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni, ami jelenleg havonta 4950 Ft. Ehhez a 10T1011-es nyomtatványt kell az APEH honlapjáról letölteni, és kitöltve eljuttatni a lakóhely szerint illetékes kirendeltségre.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top