Aktuális

Mit árul el arcunk az egészségi állapotunkról?

Egy jó háziorvos abban a pillanatban megkezdi a vizsgálatot, hogy a páciens belép a rendelő ajtaján. Nézi a beteg járását, kézfogásának erősségét, az arca állapotát. Mire elkezdenek beszélgetni, már célirányosan kérdez rá bizonyos panaszokra, mint valami gondolatolvasó. Megmutatjuk, mire figyel, így ön is tudja majd "diagnosztizálni" önmagát és környezetét.

Arckifejezés

Mit árul el arcunk az egészségi állapotunkról?Beesett arc

– idős embereknél a kiszáradás jele lehet (még ha a nyelve nem is száraz, a karikás, beesett szemre ügyeljünk!)

– középkorú embereknél súlyos hasi betegségre utalhat (bélelzáródás).

Mimikaszegénység

– depresszió jele lehet (főleg, ha lefelé konyuló száj párosul hozzá).

– a ritka szempillamozgások és a finoman rezgő fej idős embereknél Parkinson kórra utalhatnak.

A szem a test tükre is

– az ideges, gyors pislogás lelki problémát jelezhet.

– a tág szemrés (magyarul szép, nagynak tűnő, élénken csillogó szem, amely azonban valahogy már természetellenesnek tűnik…) pajzsmirigy túlműködést valószínűsíthet.

– a piros, erezett kötőhártya (szemfehérje) arra utal, hogy a beteg rengeteget ül számítógép előtt. Ha ez nem áll fenn, akkor a jó háziorvos kezeletlen magas vérnyomásra gyanakszik.

– A szemhéj körüli ödéma vesebetegséget, szívbetegséget jelezhet.

– A szemhéj bőrén gombostűfejnyi sárgás csomók zsírlerakodások, amelyek magas koleszterinszintre utalnak. Mindenképp szükséges egy laborkivizsgálás.

Pirospozsgás arcbőr

– lehet, hogy lázas a beteg.

– ha ezenkívül egy kicsit fullad is a beteg, és kékes az ajka, az súlyosabb légzőszervi betegségre, például tüdőgyulladásra utalhat.

– ha a pirospozsgás arcbőrhöz komoly túlsúly is társul, érdemes megnézni, nincs-e a betegnek magas vérnyomása, illetve cukorbetegsége.

– vannak fiatal nők, akiknél a pirulás nem az egész arcon, hanem csak az orcákon, pillangószerűen jelentkezik. Náluk ez a tünet autoimmun betegségre utal.

– ha az arc színe alapvetően normális, ám néha rohamszerűen kipirul, az vagy a lelki instabilitás miatt van, vagy – 50 év körüli nőknél – a változókor jele.

Sápadtság

Dr. Révész Zsuzsanna háziorvos
Dr. Révész Zsuzsanna háziorvos

– extrém krónikus stressz (főleg középkorú férfiaknál).

– vérszegénység.

– középkorúaknál a szürkés-sápadt arc szárazkás bőrrel párosítva több évtizedes erős dohányzást jelez. Ha a beteg szája széle még kékes is, akkor a dohányzás már komoly károsodást idézett elő a tüdőben.

– a szürkés-fakó sápadtság duzzadt arccal párosítva krónikus vesebeteget jelezhet.

– ha a sápadtság sárgás, és finom hajszálértágulatok látszódnak az arcon, krónikus májbetegségre gyanakszik az orvos.

– ha a páciens sápadt, kékes a szája széle, és még a körmei is kékesek, szívelégtelenség gyanúja lép fel

Verejték

– a hideg verejték a sápadt, beesett arccal párosítva súlyos betegségek gyanúját veti fel (akár az infarktusét).

– az erős verejték és a piros bőr a magas vérnyomás, illetve a pajzsmirigy túlműködés tünetei lehetnek.

– a verejtékes bőr önmagában (amennyiben a kánikula nem indokolja) lelki problémákra utalhat.

– ha valaki nagyon sápadt és folyamatosan verejtékezik, akkor félő, hogy hamarosan elájul. A tünetegyüttes szívbetegségre is utalhat.

A bőr állaga

– hacsak valaki nem száraz bőrrel született, a tünet pajzsmirigy alulműködésre utalhat.

– a száraz és viszkető bőr cukorbetegséget jelezhet.

– ha egy középkorú ember arca egyik hétről a másikra tele lesz pattanással, mint egy tinédzseré, akkor valószínűleg rosszul táplálkozik. Vissza kell vennie a sok fűszerből, csokiból, kávéból, alkoholból.

– a csúnya, gennyes pattanások friss cukorbetegségre, hormonális problémákra is utalhatnak!

Indokolatlan hajhullás

Sokszor a hajhullás természetes biológiai folyamat. A férfiak öröklik a kopaszodást (elég megnézni az édesapjukat, hogy lássuk, mennyire hajlamosak a hajhullásra), de az életkor előrehaladtával a nőknek is ritkul a hajuk. Mégis, az indokolatlan, gyorsan bekövetkező hajhullás betegségre utalhat.

– hirtelen hajhullásnál első körben gócot keresünk a szervezetben (urológiai, nőgyógyászati fogászati, fül-orr gégészeti (pl. mandula) illetve epegócot)

– a hajhullás vérszegénységre, pajzsmirigybetegség, sőt, vitaminhiányra (A vitamin) is utalhat.

– sajnos súlyos krónikus betegséget (daganatot) is jelezhet a hirtelen kopaszodás.

Bőrhámlás
– a hámlás legtöbbször bőrgyógyászati probléma, de ha mégsem, akkor immunológiai gondokra utal.

 
A személyes kisugárzás mint tünet

Nemcsak a beteg arca, de a mozgása, fellépése is üzeneteket hordozhat a háziorvosnak. Idős embereknél, ha korábban mozgékonyak voltak, most viszont hirtelen apró léptűekké váltak, meg kell vizsgálni, nem alakult-e ki Parkinson kór. Ha valaki önmagához képest hirtelen indokolatlanul virgonc lesz, pajzsmirigy túlműködésre utalhat. Aki gyorsan meghízik, anak érdemes utánanézni egy esetleges hormonbetegségnek. A hirtelen fogyás pajzsmirigy túlműködést, rosszindulatú daganatot, esetleg lelki megrázkódtatást jelezhet.

Összességében nézzük a tüneteket!

Egy jó háziorvos mindig a változást nézi. Régóta ismeri a betegeit, így észreveszi, ha az adott páciens önmagához képest pirospozsgásabb, idegesebb, vagy épp ellenkezőleg, sápadtabb, enerváltabb. Fontos, hogy tudjuk: a cikkben felsorolt tünetek nem egyesével, hanem csoportosan indítják el az orvost a diagnózis felé vezető úton. Ennek megfelelően arra kérjük kicsit jobban aggódó olvasóinkat, hogy ha gyanús tünetet fedeznek fel magukon, először menjenek el háziorvosukhoz, és csak azután ijedjenek meg.

Cikkünk megírásában dr. Révész Zsuzsanna háziorvos volt segítségünkre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top