Aktuális

Elszáll a forint – hitelátváltási parák

Értem én, hogy nem szabad most átváltani a frankhitelemet forintosra. De akkor mégis mit tegyek, ha egyszerűen nem bírom fizetni a törlesztőket? Az adós kérdez, Ács Gábor válaszol.

Elszáll a forint – hitelátváltási parák Ez nagyon sok mindentől függ – ahány élethelyzet, annyi megoldási lehetőség. Egy alapszabályt azonban mindenkinek érdemes betartania: érdemes komolyan tárgyalni a bankkal, s amit először megoldásként kínálnak, az valószínűleg csak nekik jó. Abból érdemes kiindulni, hogy ma már a bankoknak a legkevésbé sem érdekük bedönteni az ügyfelet. Érdemes először olyannal kísérletezni, hogy pár hónapra engedjék meg a törlesztés szüneteltetését, kvázi haladékot kérjünk. Ez a banknak nem biznisz, ők előszeretettel javasolják például a futamidő-hosszabbítást. Ebben az esetben a havi törlesztőt fixálni lehet, s ha a forint tovább gyengül, akkor sem lesz nagyobb a teher, viszont tovább kell fizetni. Ebbe a megoldásba sem szabad azonban feltett kézzel belemenni.

Váltsak vagy ne?

A bank a havi törlesztéseknél a devizaátváltáson és a minden törlesztésre rárakódó kezelési költségen keres nagyon sokat, így abszolút érdeke, hogy minél tovább törlessze valaki a hitelt. Az ügyfélnek érdemes arra törekednie, hogy elérje: bármikor visszatérhessen az eredeti szerződési feltételekhez, nem szabad új szerződést kötni. A könnyítéssel átvészelt rossz időszak után ugyanis – ha a forint visszaerősödik – a régi szerződéssel jobban járunk. Így meg kell kísérelni, hogy a törlesztőrészlet-fixálást is csak behatárolt időszakra vállaljuk. Vagyis a régi kontraktus keretében kell törekedni könnyítések „kisírására”, az újjal nagyrészt a bank jár csak jól.

Elszáll a forint – hitelátváltási parák

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top