Aktuális

Állampapír kisokos kezdőknek

Ajánlgatnak nekem valami inflációkövető állampapírt. Tényleg érdemes ilyet venni? A befektető kérdez, Ács Gábor válaszol.

Igen. A termék becsületes neve Prémium Magyar Államkötvény és az egyik legjobb befektetési lehetőséget kínálja manapság. Egyike a 3, kifejezetten a lakosságnak szánt állampapírnak, a másik kettő a kamatozó kincstárjegy és a kincstári takarékjegy. Korábban a lakossági állampapírok ismertetőjegye volt, hogy a 100 százalékos biztonság mellé elég alacsony kamat járt, ez azonban megváltozott a Prémium kötvénnyel. Melynek legfőbb jellemzője már a kérdésben is szerepelt, vagyis kamata az inflációt követi. Decemberben megnézik az éves fogyasztói árindexet és a következő évben erre fizet még pluszban 3 százalék fix kamatprémiumot a kötvény. Ha tehát x év végén 5 százalék volt az infláció, a következő évre 8 százalékot fizet a kötvény.

De mégis, mikor érdemes?

Ez főleg csökkenő inflációs trend estén kitűnő, miközben például már csak 3 százalékos az infláció, a papír még az előző év alapján kiszámolt 8 százalékot fizeti. Ez tiszta sor, nem meglepő, hogy a nem épp pénzügyi tudatosságukról ismert hazai kisbefektetők rácuppantak a papírra. A másik két lakossági állampapírból egyre kevesebbet vesznek, míg az inflációkövetőből egyre többet. Olyannyira, hogy augusztusban várhatóan elfogy a kibocsátott mennyiség. Ebben az esetben valószínűleg új sorozatot dobnak piacra, de az nem biztos, hogy a prémium is marad 3 százalék.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top