Aktuális

A magyar film rekordot ünnepelt Szarajevóban

Mundruczó, Hajdu, Bogdán, Kenyeres – négy fiatal magyar filmalkotót díjazott a szombat este véget ért Szarajevói Filmfesztivál, régiónk vezető filmes rendezvénye.

Régiónk vezető filmes rendezvényének öt díját hozták el ifjú filmeseink, amire az 1995-ben alapított fesztivál történetében eddig még nem volt példa.

Mundruczó Kornél Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv című rendezését különdíjával jutalmazta Cristi Puiu román filmrendező elnökletével a nemzetközi zsűri. A tekintélyes elismerést Mundruczó személyesen vette át tegnap este Szarajevóban. A fiatal alkotó negyedik játékfilmje magyar–német–osztrák koprodukcióban készült a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) támogatásával. A Szelíd teremtés – mely a Proton Cinema és a Filmpartners produkciója – világpremierje májusban volt Cannes-ban.

Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című legutóbbi rendezése két díjat is elhozott Szarajevóból. A Művészmozik Nemzetközi Szövetségének (CICAE) díja mellett a tekintélyes páneurópai portál, a Cineuropa díjával is Hajdu Szabolcs MMKA által támogatott filmjét méltatták a szakmai zsűrik. A Filmszemle-fődíjas Bibliothéque Pascal a Katapult Film és a Filmpartners gyártásában készült.

Hajdu Szabolcs - Bibliothéque Pascal
                          Hajdu Szabolcs – Bibliothéque Pascal

 

A Szarajevói Filmfesztiválhoz kapcsolódó Cinelink koprodukciós fórum Bogdán Árpád és Kenyeres Bálint filmterveit díjazta. A régióban készülő kiemelkedő filmek fórumán Bogdán Halottlátók (The Necromancer), míg Kenyeres Bálint Tegnap (Hier) című filmtervével vett részt, mindkét filmterv megvalósulását szándéknyilatkozattal támogatja a Magyar Mozgókép Közalapítvány.

A nagyszabású szarajevói filmünnepet, melynek célja a régió legjobbjainak felvonultatása és a térség kulcsfontosságú szakmai találkozójának megszervezése, idén 16. alkalommal rendezték meg; Magyarországról – rekordszámú – négy film és négy filmterv vett részt a fesztiválon.

Forrás: Filmunió.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top