Aktuális

Milliókat a maradék konyhapénzből?

Havonta 10 ezer forintot tudok megtakarítani, mit érdemes csinálni egy ilyen kis összeggel? A gyűjtögető kérdez, Ács Gábor válaszol.

Milliókat a maradék konyhapénzből?Olyan terméket célszerű keresni, melybe ingyen lehet pénzt betenni, kivenni pedig olcsón lehet és bármikor, ha esetleg az összegyűlt nagyobb összeget más befektetésbe forgatnánk át. Noha sokféle megtakarítási konstrukciót kínálnak a bankok és a biztosítók is, a havi kis összegű pénz félretételére a legköltséghatékonyabb megoldás a befektetési jegyek vétele. Noha az értékpapírszámla vezetésének van negyedévente párszáz forintos díja, a kezdeti felhalmozáshoz ajánlott likviditási, illetve pénzpiaci alapok befektetési jegyeinek vétele általában ingyenes. A kezdeti időszakban érdemes a havonta megspórolt összeget ilyenekbe tenni. Ezek rövid futamidejű állampapírokat tartanak a portfólióikban, vagyis kockázatuk a nullához áll közel. Hozamuk a bankbetétekét közelítik anélkül, hogy lekötésekkel kellene bajlódnunk.

A kulcsszó: ingyen

Bármekkora összeget bármikor betehetünk ingyen, aztán ha később más befektetésre váltanánk, a teljes összeg kivehető párszáz forintos díj ellenében. Amint elérjük a többszázezer forintos megtakarítást, a piaci helyzettől függően érdemes többféle alapra váltani. Például kötvényalap, vagy egy kis részvényalap is beugorhat a portfólióba, de ez már mind az egyéni kockázatvállalási hajlandóság függvénye. Az viszont biztos, hogy már számlanyitáskor célszerű tartós befektetési szerződést kötni, így – ha 3, vagy 5 évig takarékoskodunk –, ezt kamatadó-mentesen tehetjük akkor is, ha közben módosítgatunk a portfólión.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top