Aktuális

Miniatűr tanú az autóban

A segítségével beárulhatjuk a szabálytalan autósokat, akár tanúskodhat is mellettünk, és mégsem beszél bele a vezetésbe: ki az? A Smarty BX-1000H fedélzeti kamerát teszteltük.
Hagyta már cserben motoros, miután leverte a tükrét? Kellett már a törött jobb ajtaja felett hangosan károgó idős hölgynek elmagyaráznia a jobbkéz-szabály intézményét, míg ő az udvariasságról papolt? Vagy csak kedvét leli a záróvonalon előzők, tilosban parkolók szégyenfalra töltésében? Egy jóféle fedélzeti kamerával mindent rögzíthet, ami az úton történik. Mi ki is próbáltunk egyet.
 
Miniatűr tanú az autóban

 

A Smarty BX-1000H kamera elég fura szerzet. Mindössze két gomb, és ugyanennyi jelzőfény található rajta, egy memóriakártya foglalat, és a tápcsatlakozó. Meg természetesen a kamera lencseméretű, széles látószögű objektívje. A talpán meglepő, Made in Korea felirat, tehát ezt a szerkezetet nem egy kínai dzsunka gyomrában szerelik össze. Hanem egy koreaiéban. Mindenesetre jó azt látni, hogy készülnek máshol is elektromos kütyük, nemcsak Kínában.

Nappali felvétel:

 

Felszerelése egyszerű, csupán a mellékelt kétoldalú ragasztócsíkot kell feltapasztani a tartókengyel talpára, aztán azt valahová a belső visszapillantó környékén, ahol nem zavar, az ablakra nyomni. Majd az elképesztően hosszú tápkábelt eltüntetni. Felszereléskor nem szabad elfelejteni, hogy a gép szeme nem pont középen van. Bátrabbak örökre ott is hagyhatják az ablakon, a félősek pedig a házon lévő műanyaggyűrű lecsavarásával öt másodperc alatt le is szedhetik a kamerát. A lakásba nem szükséges, csupán a tartozékként érkező 2GB-os kártyát felvinni, hiszen az az egész készülék lelke.

Beállítások

Zseniális ötlet, hogy a gép programozása, beállításai nem kismillió gomb nyomogatásával történik, hanem a kamerához mellékelt, magyar nyelvű programon keresztül. A készülékből elég kiszedni a memóriakártyát, azt beledugni az otthoni gépbe – ezen a memóriakártyán van minden, telepítő cd-vel sem kell vacakolni – és azon kényelmesen kiválasztani, mit is szeretnénk, és milyen minőségben elmenteni. Ha visszatettük a kártyát a helyére, a kamera már az új beállításokkal kezdi a működést. Ennyi.

Sötétedés után, közvilágítás nélkül:

Csapó, felvétel!

Hogy mikor kapcsoljon be a kamera, azt is mi döntjük el. Két alapbeállítás közül választhatunk, az egyik azonnal elkezd rögzíteni mindent, amint tápot kap a masina, a másik pedig a szintén állítható érzékenységű mozgásérzékelők jelére – nagy fékezés, döccenés, ütődés – indítja a felvételt. Utóbbi az esetleges ütközéskor indulva, az azt megelőző tíz másodpercet is rögzíti, így biztosan nem maradunk le a tettes dokumentálásáról. Ezen kívül kézzel, a készülék házán lévő piros gomb megnyomásával is indíthatjuk a felvételt.

Mit mond az ügyvéd?
Jogi szakértőnk szerint is sokat lendíthet egy problémás ügyön, ha van a megtörtént balesetről videofelvételünk. Sőt, az ügyvéd úr mindenkinek azt javasolja, hogy nem egyértelmű eseteknél, alaposan fényképezze le a környéket, az autókat, azok helyzetét, bármit, ami később jól jöhet. Ha nincs kéznél kamera, akkor akár a saját mobiltelefon fényképezőgépe is megteszi. Ugyan ezek nem számítanak megdönthetetlen bizonyítéknak, de egy meglévő felvétel – amely esetünkben GPS-adatokat, sebességet, pontos dátum- és időadatokat, a gyorsulásérzékelők méréseit tartalmazza – rengeteget ér.
Más kérdés az autós szégyenfalakra, rendszámmal feltöltött fotók, videók jogszerűsége, ott ugyanis a rokkant helyen parkoló kocsi tulajdonosának személyiségi jogait sértheti a dolog. Röhejes, de így van. Bár eddig nem volt jellemző, hogy a szégyenfalon szereplő autó tulaját megviselte volna a dolog, azért mégis jobb, ha kikockázzuk a felvételen szereplő rendszámot és úgy töltjük fel a netre.

Képminőség

A vezess.hu szerkesztősége a közel 180 fokos látószögű kivitelt használja, amely szinte mindent felvesz, ami az autó előtt látszik, hátránya viszont az, hogy csak azok a rendszámok olvashatóak igazán jól, amelyek aránylag közel kerülnek a kamerához. Aki távolabbra szeretne látni, az válassza a szűkebb, 90 fokos látószögű változatot.

A kamera 640×480-as, vagy 320×240 pixeles, különféle minőségű felvételt képes rögzíteni, egy különleges, számos plusz adatot is tartalmazó formátumban. Ebből aztán kedvünkre menthetünk szabványos videó formátumú felvételt is, a számunkra fontos adatok – idő, sebesség, helyszín – megjelenítésével, vagy éppen elhagyásával. A képminőség még éjszaka, sötétben is megfelelő, nem túl zajos. Csupán egyetlen hátránya van a kamerának, hogy nem rögzít hangot. De ez nem is biztos, hogy akkora baj.

Bár a Smarty kameráknak nincs akkumulátoruk, csak akkor működnek, ha a szivargyújtóból megkapják a 12 voltot, akkor sincs baj, ha baleset során szakad a kábel. Ugyanis a beépített kondenzátor tárol annyi energiát, hogy a megkezdett felvételt még befejezze a kamera, és azt biztonságban el is mentse a memóriakártyára.  

 
 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top