Aktuális

Pénznyelő automaták külföldön

Mennyire éri meg külföldön kártyával pénzt felvenni? Meglepve láttam a számlakivonatomon a többezres költségeket. Az utazó kérdez, Ács Gábor válaszol.

Pénznyelő automaták külföldönHa a többezres készpénzfelvételi díjak nem is jellemzőek, nagy összeg ATM-ből történő kinyerése esetén bizony előfordulhatnak. Az viszont, hogy érdemes-e készpénzt bankautomatából felvenni, lényegében attól függ, hogy melyik banknál vagyunk ügyfelek és melyik bank ATM-jeit használjuk külföldön. Alapesetben a bankok elég magas díjat szednek ezért a szolgáltatásért, százalékos és fix díjak kombinációja a legelterjedtebb. Egy átlagosnak tekinthető, 100 euró körüli készpénzfelvétel esetén 4-6 eurós költséggel lehet kalkulálni, persze ennél kissé alacsonyabb és magasabb díjak is előfordulhatnak. A százalékos plusz fix díjas díjszámítás velejárójaként, ha kétszer ekkora összeget veszünk fel, a költség ennél kisebb mértékben nő.

Nem minden automata az ellenségünk

 Összességében tehát az látszik, hogy kis összeg esetében olcsóbb lehet a pénzváltóknál próbálkozni, nagyobbnál viszont már elviselhető a kártyás felvétel díja. Ez tehát az alaphelyzet, mely rögtön borul akkor, ha olyan bank kártyáját használjuk, mely nagy kedvezményeket ad a külföldi használatra. Általában azok a pénzintézetek tesznek így, melyek régiónkban erősek, vagyis lényegében saját ATM-hálózatukat adják olcsón a határokon átnyúlóan is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy saját bankunk külföldi automatáinál is olcsó, vagy akár ingyenes lehet a pénzhez jutás. Aki gyakran utazik olyan országokba, ahol bankja jelen van, és adja is a kedvezményt a kinti gépek használatára, sokezer forintot spórolhat. Arra már jóval kevesebb példa van, hogy más bankok külföldi hálózata esetében ad valaki komoly kedvezményt. Aki bankválasztás előtt áll és sokat utazik, mindenképp jól jár, ha a döntéskor figyelembe veszi az egyes szolgáltatók pénzfelvételre vonatkozó árazását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top