Aktuális

Óvjuk a látásunkat!

Egykor szégyen volt annak, aki rászorult, ma már trendi, sokan akkor is hordják, ha nem muszáj, mert öltöztet. A szép szemüveg ékszer. Azonban hasonlóan a ruhához, itt sem mindegy, milyen az alapanyag, ki és hol készíti.

Óvjuk a látásunkat!Manapság szeretünk egy helyen, gyorsan, olcsón vásárolni. Sokan így vesznek szemüveget is, helytelenül! Budapest egyik legrégibb, közel száz éve működő optikájában kérdeztük ifj. dr. Feszl Istvánt, miért fontos, hogy egyedi gyártású, a szemüknek megfelelően elkészített szemüveget viseljünk.

– A szem nem egy optikailag csiszolt tárgy, hanem élő dolog, ebből kifolyólag nem teljesen szabályos, nem teljesen egyforma. Van egy bizonyos tűrésmezeje, amelybe vagy beleesik a hipermarketes szemüveg, vagy nem. Másrészt, ezek az olcsó darabok általában préselt lencsék, optikai minőségük nagyon gyenge, nem jó, ha hozzászokik a szem, mert gyakran rontja azt. Nem beszélve az egyéb kellemetlenségekről, amelyeket szintén okozhat a tökéletlen szemüveg: gyakori fejfájás, szédülés, émelygés jelentkezhet.

Akinek romlik a látása, annak mindenképpen föl kell keresnie egy szemorvost. Szemüvegből érdemes minőségi darabot választani, még akkor is, ha ez több utánajárást igényel, és a pénztárcába is mélyebbre kell nyúlni. Egy jó szemüveg befektetés, az évek során megtérül, hiszen óvja, védi a szemet. Az egyedi igény alapján kialakított, jól beállított lencsék nemcsak kellemes viseletet biztosítanak, de lassítják a további szemromlást is, miközben megadják a tökéletes látás élményét.

 

Optika vagy orvosi rendelő?

Általános vagy rutin szemvizsgálathoz elég, ha egy optika felé veszi az irányt a páciens. Ott egy helyen kap diagnózist, szemüveget, jó tanácsot. A jó optika arról ismerszik meg, hogy szemorvos vagy optometrista fogad. Az üzlet felszereltségétől függően különböző vizsgálatokat végeznek, megállapítják, milyen korrekcióra van szüksége a szemnek. A jó optikában segítenek a funkciójában és küllemében tökéletes keret kiválasztásában, és első szemüveg készítése esetén részletesen elmondják, mire lehet számítani, míg a szem megszokja ezt a segédeszközt. A jó optometrista nem csupán szemüveget rendel, hanem a szem egészét is vizsgálja, figyel a szemhéjon lévő elváltozásokra, a szemfenék ereinek állapotára, és nem ritka, hogy szakorvoshoz irányít.

 

Új, újabb és legújabb

A világ különböző optikai cégeinek újításai nálunk is kaphatók, széles a választék. A szakemberek leggyakrabban a vékonyított, tükröződésmentes műanyag lencsét ajánlják, és általában valóban ez a legjobb. A tükröződésmentes lencse olyan, mint a kamerák vagy a fényképezőgépek optikája: szűri a fényt, a tükröződésmentes réteg pedig megóv attól, hogy a rólunk készült fotókon egy vakuvillanás legyen a szemünk helyén.

A vékonyított lencse előnye, hogy csökkenti a „szódásüveg-effektust”, s ha az műanyagból készül, jóval könnyebb, kevésbé sérülékeny és olcsóbb, mint az üveg. Fontos szempont, hogy viselőjének ne terhelje az orrnyergét. Jó tudni, hogy a vékonyított lencsék mind UV-szűrősek – sőt egy átlag lencse is az -, csupán néhány százaléknyit engednek át a sugárzásból. Valójában sokkal jobban jár az, aki hunyorog kicsit a szemüvegében, mint az, aki egy rossz UV-szűrős napszemüveget visel.

Időskori szembetegségek

dr. Vogt Gábor
dr. Vogt Gábor

Korunkban rendkívül magas a látásigény, mivel monitorok előtt ülünk, sokat olvasunk, tévézünk. Ettől még nem feltétlenül romlik a szem, de 45 éves kor után többnyire már esedékes a szemüveg. Az összes szembetegségre jellemző, hogy valamilyen formában rontja a látást. Időskorban azonban a rövid- és távollátási rendellenességek, a korral járó elváltozások mellett más, a szemet és a látást érintő problémák is jelentkezhetnek. Előfordul, hogy a szemüveg nem elég, egyéb orvosi segítségre, műtétre van szükség.

– A makuladegeneráció, magyarul szemfenék-meszesedés főleg idősebb korban fordul elő. Ez az éleslátás központjában kétféle elváltozást okozhat: egy szárazat vagy egy nedveset – mondja dr. Vogt Gábor, a … kórház szemész főorvosa. – A makuladegeneráció tünete abban különbözik a többi látásromlásétól, hogy a beteg pont azt nem látja, amire ránéz. Például nem lesz éles annak az arca, akivel beszélget, miközben a körülötte lévőket látja. A száraz típusú romlás javítható vitaminok szedésével. A nedves típusú változat esetén torzul a látás – az egyenes vonal például hullámosnak látszik -, ez az elváltozás szembe adható injekcióval vagy lézeres kezeléssel enyhíthető, illetve a folyamat így lassítható.

A szemfenék-meszesedés nagyfokú látásromlással járhat, vakulásig súlyosbodhat. Dr. Vogt Gábor szerint mindig orvosi vizsgálat során derül ki, ezért a rendszeres szűrés elengedhetetlen.

A szürke hályogról a főorvos azt mondja, nincs olyan tünete, amelyből egyértelműen következtetni lehet a megjelenésére.

– Sokan gondolják, hogy az öregség természetes velejárója a szürke hályog, és akkor jelentkezik, ha már szemüvegben sem éles a látás, ha összefolynak az apró betűk. Ez nem igaz. A szürke hályog a szemlencse állományromlásának következménye, és betegek arról panaszkodnak, hogy a szemüvegen át sem oszlik a homály, sőt fokozódik. Ilyen esetben csak a műtét segít! Ez a műtéti technika sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, néhány perces a beavatkozás, és a páciens a saját lábán távozhat pár órával az operáció után, vagy másnap. A műtét során a homályos szemlencsét műanyag lencsére cseréljük, melyen beállítjuk a látást igény szerint. Aki távolra akar jól látni szemüveg nélkül, az a műtét után olvasószemüveget kap, vagy épp fordítva. Léteznek műanyag szemlencsék, amelyekkel egyszerre láthat távolra és közelre is a páciens. Az optimális megoldásra tehát sok lehetőség van. A szürkehályog-műtét minden esetben a végső megoldás. Ha valakinek tiszta a szemlencséje, orvosi szempontból nem tartom célszerűnek kicserélni azért, hogy ne kelljen szemüveget viselnie – szögezi le a doktor. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top