Aktuális

Segítség! Milyen hitelt válasszak?

Ha van lehetőségem választani, milyen hitelt érdemes felvenni? Melyik a legolcsóbb és a legdrágább fajta?

A hitel ára mindig attól függ, hogy milyen kockázatúnak ítéli meg a bank az ügyfelet, illetve milyen biztosíték áll a háttérben. A legolcsóbb, mert ingyenes a hitelkártyához kapcsolódó kamatmentes periódus, amivel csak az a gond, hogy legfeljebb másfél hónapig tart. A hitelkártyánál minden hónap megadott időpontjában van egy elszámolási nap, ezt követően általában 15 nap áll rendelkezésre a tartozás visszafizetésére. Ha valaki az elszámolási nap utáni nap költi a bank pénzét, akkor neki csak a következő hónapban kell visszatölteni, ebből jön ki a hitelintézetek által előszeretettel reklámozott akár 45 napos kamatmentes periódus. Csakhogy nem túl életszerű, hogy épp ilyen rövid távra kelljen hitel és pont a hónap adott napján.

Segítség! Milyen hitelt válasszak?

 

Jelzáloghitel és társai

A drágasági sorban következnek a jelzáloghitelek. Ha be tudunk tolni fedezetként ingatlant, sokkal könnyebben, illetve olcsóbban juthatunk hitelhez, mint anélkül. Viszont deviza alapon már nem kapunk, mert a deviza alapú jelzáloghitelezés magányszemélyek részére júliustól megszűnt – pontosabban új hitelt nem adhatnak a bankok. A drágasági listán ezt követően jönnek a folyószámla- személyi és az áruhitelek. Átlagos esetben jobban járunk, ha kicsit későbbre halasztjuk egy kívánt tárgy megvételét. A csúcs a gyorskölcsönök szintje. Ennél akkora a nemfizetési arány, hogy a hitelnyújtó az igen magas kamattal biztosítja a rendszer működését. Ma már ebből is van kissé olcsóbb verzió, ha például az ügyfél átutalással fizet, de a klasszikus, „azonnal házhoz hozzák és el is jönnek kéthetente a törlesztőrészletekért“ verzió továbbra is több száz százalékos teljes hiteldíj mutatóval (thm) fut. Ha csak nem valami egetverő fontosságú ügyről van szó, mindenképp kerülendő ez a fajta hitel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top