Aktuális

Mire képes a végzet asszonya?

Világosszőke hajú, megnyerő alakú és páratlan intelligenciájú nő okozhatta a brit csapatok II. világháborús norvégiai kudarcát. A végzet asszonyáról Karafiáth Orsolya írt különvéleményt...

A hír:
Orosz balerina okozhatta a brit csapatok II. világháborús norvégiai kudarcát – derül ki a brit elhárítás eddig titkosan kezelt aktáiból, amelyek szerint a csinos és intelligens fiatal nő miatt volt sikertelen a megszállt Norvégia visszafoglalása.

Mire képes a végzet asszonya?Karafiáth Orsolya összes korábbi különvéleménye itt olvasható!

Az MI5 brit katonai elhárítás titkosítás alól feloldott aktái szerint az orosz származású Marina Lee világosszőke hajával, megnyerő alakjával és páratlan intelligenciájával szinte mindenhová képes volt bejutni, hogy információkat szerezzen.
Hitler 1940 tavaszán a svéd acél utánpótlási vonalának biztosítására szemelte ki Norvégiát, amelyet gyakorlatilag egyetlen nap alatt sikerült elfoglalnia. Az angolok és a franciák expedíciós erőket küldtek az országba, a brit csapatok visszafoglalták Narvik városát, de a hadművelet végül kudarcot vallott, mikor júniusban Franciaország összeomlása után kénytelenek voltak feladni a hídfőállásnak tekintett norvég területeket. Az elhárítás adatai szerint Marina 1917-ben menekült el Oroszországból, miután a forradalom idején a bolsevikok megölték a szüleit. A fiatal művész Oslóban telepedett le, ahol egy balettintézetet működtetett. Miután a német katonai hírszerzésnek sikerült beszerveznie, 1940-ben Tromsø városába küldték, ahol egyebek mellett az volt a dolga, hogy a szövetséges csapatok főhadiszállásáról megszerezze a Norvégia felszabadítására kidolgozott terveket.

 

Mire képes a végzet asszonya?Különvélemény Karafiáth Orsolyától
Moszkvában, egy fantasztikus villa dolgozószobájában egy nyolcvan-egynéhány éves néni a monitorra mered. Arcát – mely még mindig szép – hatalmas mosoly ragyogja be. Marina Leenek sikerült: átverte az egész világot. Most ugyan Irina vagy Olga néninek hívják, a múltja homályba veszik. Unokáinak mindig különös történeteket mesél utazásairól, férfiakról, keddenként a szalonban rejtélyes vendégeket fogad sugárzó csillárok fényében: egyszóval különleges, mint minden nő, akinek múltja van. Marina, Olga vagy Irina néni maga a titok. Valahogy így kezdődne az a hollywoodi film, amit – és erre nagy összegű fogadást is kötnék – hamarosan forgatni kezdenek. A főszerepben Cate Blanchett, esetleg Marion Cotillard, időskori önmaguk maszkmesterek remeke lesz. Hamarosan megalakulnak punkzenekarok is, félek, hogy a Marina Lee Boogie Bandet én magam alapítom majd.

A hírszerzés aktái között nem akadt róla fotó, a neten egyet találtam, vajon tényleg ő az? Unottan, füstös tekintettel néz a kamerába ezen a fotográfián, kézfejével végigsimítja lazán összefogott fürtjeit – a képen megállt a mozdulat. Lábai állítólag legendásan gyönyörűek voltak – de ez kötelező is egy balerinánál. Nő, elveszejtő pillantással, kecses mozdulatokkal. Több nyelven beszélt, már huszonévesen belengte az orosz nők tragikus levegője, mint ahogy Tolsztoj is írta Anna Karenináról: látszott, hogy ez az asszony sokat szenvedett. Ilyen tragikusan, mélyen gyönyörűek – a regények és filmek tanúsága szerint – csak orosz nők lehetnek. Ki ne akarna oltalmába venni, megvigasztalni, őrült szenvedélyre lobbantani egy ilyen teremtést? Nincs az a norvég jégszív, melyet fel ne olvasztana. „Én is ilyen vagyok – néz most rám a legjobb barátnőm, mikor a hírt olvasom neki –, engem a Jóisten is kémnek teremtett, nyilván az lettem volna, vagy engem is annak tartanak.” Mert ugye, nyilvánvaló, hogy ingatag alapokon áll a vád, két másik, elfogott kém vallomásán alapul az egész sztori, akik valakinek a valakijétől hallották, hogy igen, a fantasztikus Marina machinációin múlt akkor és ott minden. Keresd a nőt! – tartja a mondás, és ilyen elképesztő nőt ritkán találunk. Regényes élet, a fejezetek ott vannak a tekintetében, a többi az utókor írói, olvasói és rendezői fejében játszódik majd. Szeretjük a kémnőket, Mata Harit, Machitát, Agatha Christie Tuppence-ét. A névsor most Marina Leevel bővült, aki egyszerre valóság és fikció. Több álnéven dolgozott állítólag, a másik az árulkodó Marina Lie volt. Ha ebből sem szűrjük le a tanulságot, hát semmiből.  A történet végére mindenesetre nagyon kíváncsi vagyok. Mire valami is kiderül, a Marina Lee Boogie Band már el is indul világ körüli turnéjára. Moszkvában a VIP-páholy mélyén ül majd valaki. A végén nem jön oda gratulálni. De tetszik majd neki…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top