Aktuális

Netes antisztár lett az állatkínzó

A 15 perc hírnév még annak is jár, aki behajít egy macskát egy kukába. Persze ez a fajta hírnév nem rajongással jár, hanem az interneten terjedő gúnyolódó videókkal és játékokkal, sőt, halálos fenyegetésekkel.
Mi a mém?
Az internetes mém (meme) kifejezés egy neologizmus, mely egy olyan kifejezést vagy fogalmat takar, ami divatszerűen terjed embertől emberig az interneten. Egy internetes mém maradhat állandó, vagy megváltozhat az idők során, véletlenül, a rá irányuló kommentár, imitációk és paródiák hatására, vagy akár a rá vonatkozó híradások gyűjtésével. (Wikipédia)

Internetes mém lett abból a nőből, aki a kukába dobott egy cicát. A történet azzal kezdődött, hogy a nő az angliai Coventry-ben, az utcán sétálva meglátott egy cicát, megsimogatta, majd egy hirtelen mozdulattal bedobta egy kukába. A macskára, Lolára 15 órával később találtak rá a gazdái. Kíváncsiak voltak, hogyan került az állat a szemetesbe, ezért visszanézték a közeli biztonsági kamera felvételét, és megdöbbenve látták, hogy mi történt. Eredetileg azért tették fel az így készült videót az internetre, hogy kiderítsék az illető személyazonosságát. Az akció sikerrel is járt, kiderítették, hogy Mary Bale az elkövető neve, viszont azóta valóságos internetes hadjárat indult a 45 éves nő ellen.

 

A legfélelmetesebbnek a facebookos csoportok, oldalak tűnhetnek (legalábbis Mary Bale számára). Azt a csoportot, amelyik halálos ítéletet követelt a nőre, már törölte a Facebook. De azért szép számmal akadnak, akik csak simán utálják Mary Bale-t, vagy azt javasolják, be kéne őt zárni – legalább 15 órára egy kukába étlen-szomjan.
 
Netes antisztár lett az állatkínzó

 

Ezzel természetesen nem ért véget a netes reakciók száma. A The Sun például összedobott egy online játékot, aminek annyi a lényege, hogy egérkattintással rá lehet csapni a kukafedőt Mary Bale fejére. Az egyszerű játékocska élvezeti értékét csökkenti az a logikai bukfenc, hogy a nő akkor is “eltűnik” a kukában, ha lassúak vagyunk, és nem kattintunk időben a szemetes tetejére. Arra viszont nagyon jó a játék, hogy a netes reakciók sokszínűségét mutassa.
 
Netes antisztár lett az állatkínzó

 

Ugyanúgy, ahogy a hamis Twitter-fiók is. Valaki CatBinLady néven regisztrált, és olyan rövid üzeneteket írogat, amikből egy totálisan antiszociális nő képe rajzolódik ki – igaz, a macskákat a néven kívül sehol nem említi. CatBinLady augusztus 25-én írta az első csiripet, és máris több mint 20 ezer követője van.
 
Mary Bale (forrás: Daily Mail)
Mary Bale (forrás: Daily Mail)
 
A YouTube-on szintén rengeteg reakció érkezett az esetre. Néhányan csak szimplán megvariálták a videót. Volt, aki visszafelé lejátszva tette fel a videót, hogy úgy tűnjön, mintha a nő éppen kimentené a cicát a kukából. Egy másik kreatív elme a Macskák musical témáját írta át, és keverte a film alá.
 

A coventry-i rádióállomás munkatársai pedig egy olyan paródiát készítettek, ahol egy macskajelmezbe öltözött ember dobja be a Mary Bale-re erősen hasonlító nőszemélyt a szemetesbe.
 

Akadnak néhányan, akik szerint túlzás ez a rengeteg reakció és fenyegetés. Ám ha azt nézzük, hogy valószínűleg semmilyen hivatalos büntetésre nem kell számítania Mary Bale-nek, mivel nem követett el törvénysértést…
 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top