Aktuális

A neccharisnya – avagy érhálózat a lábon

A lábfej, a lábszár, a comb erekben gazdag. Ez a bőr alatt neccharisnyaként megbúvó, olykor kisujjnyi, máskor sűrű, vékony szálakból álló háló, számtalan dologtól károsodhat. Az erek szűkülhetnek, tágulhatnak, elzáródhatnak, a következmény pedig minden esetben a keringés romlásához vezet. Fontos tehát a karbantartás.

Talán sokakat meglep, de a visszeresség minden második embert érinti. Számtalan formában jelentkezhet: pókhálószerű felszíni érképletként, ugyancsak a felszínen szétfutó seprűvénaként, elszórtan látszó és göröngyös, göbös kisujjnyi vagy vastagabb elváltozásként, és a mélyebb vénákban egyaránt.

 

Forduljunk orvoshoz!

A neccharisnya – avagy érhálózat a lábon– A visszeresség sok esetben, főleg a kezdeti stádiumban, inkább esztétikai problémaként kezelt dolog, mint betegség. Ám a lábdagadás, az éjszakai vádli-fájdalom, a görcs, a nehéz láb-érzés, már mind komoly tünet, ami azt jelzi, az illetőnek orvoshoz kell fordulni – mondja dr. Szokoly Miklós főorvos, aki több mint harminc éve gyógyít visszérbetegeket, és azt tapasztalja, a fájdalom megjelenése azért komoly figyelemfelhívó jel.

– A betegek egyharmada férfi, kétharmada nő. Ebben szerep jut a terhességeknek, a nők túlterheltségnek, és valljuk be, a súlyfeleslegüknek egyaránt. De közrejátszik az is, hogy a megelőzésre senki nem fordít kellő figyelmet. Kétségtelen, hogy a visszeresedés ma jól kezelhető, több kiváló módszer áll az orvosok rendelkezésére, de az egyén felelőssége is óriási. Sok a problémás láb, ám a gyógyulás esélye is nagy, időben megkezdett terápiával megállítható, egy időre visszafordítható a folyamat – véli Szokoly főorvos.

Visszértágulat esetén a vénás vér a láb ereiben pang, mivel a tág érben a visszafolyást gátló billentyűk nem képesek megfelelően működni, ezért a keringés lassul, a vér a gravitáció hatására visszafolyik.

 

Gyógyítás műtéttel, injekcióval

Évtizedekkel ezelőtt a visszér kezelésére csak egy műtéti megoldás létezett, ma több közül választhatunk. A régi drasztikus beavatkozást ma is alkalmazzák, ennek során a lágyékhajlattól egészen a bokáig kiveszik a beteg vénát. Előnye, hogy az operációval az is megoldható, ami injekciós kezeléssel nem, mert a vastag ér-főtörzset iktatja ki. Hátránya, hogy az apró ereket nem tudja likvidálni, és a páciens két-három hétre kiesik a munkából. Ezt az eljárást a társadalombiztosítás fizeti.

dr. Szokoly Miklós
dr. Szokoly Miklós

Sokkal modernebb eljárás a lézerszondával végrehajtott műtét. A nagy vastag visszérbe vezetik a szondát, amivel gyakorlatilag összesütik az eret, ez ultrahang kontroll alatt történik; előnye, a rövid lábadozás, három nap után lehet dolgozni, de fennáll a veszélye annak, hogy a műtéti terület túlzott hegesedéssel gyógyul, és ritkán bőrelhalás is előfordul. A harmadik műtéti forma a fagyasztásos módszer: ilyenkor az orvos egy szondát vezet az érbe, azt mínusz 90 Celsius fokra lehűtik, erre ráfagy az ér, és kihúzzák. Ennek az eljárásnak ugyanaz az előnye, mint a lézerszondának, a harmadik nap már munkába állhat a páciens. Szövődménye lehet hegesedés, olykor bőrelhalás. A két utóbbi beavatkozás típust a tb nem támogatja.

– Ma a legkíméletesebb és legnépszerűbb visszérgyógyító módszer az injekciós kezelés – magyarázza dr. Szokoly Miklós. A beteg érbe az orvos bead egy injekciót, ami gyakorlatilag szklerotizálja azt. A hatóanyagtól – ami többféle lehet – a beteg ér elhal, összetapad úgy, mintha egy fóliát összehegesztenék, az ér összesül, megsemmisül, és egy idő után fölszívódik. Ezt a módszert a 1930-as években kezdték alkalmazni. Ma sokféle módon, sokféle technikával és anyaggal dolgoznak a szakemberek. Eltüntethetőek a pókháló- és seprűvénák, de a nagyobb érelváltozások is megszüntethetők. A nagyvénákkal kezdjük a kezelést, heti két-három alkalommal jön a beteg, és négy-hat injekciót kap. Előnye, hogy műtét nélkül, bőrön át alkalmazható, a bokától a combtőig bárhol, továbbá nem igényel betegállományt, súlyosabb eseteknél csupán a fásli viselése kötelező. Szövődményként ritkán pigmentesedés előfordulhat – mondja a főorvos, aki megemlíti még a bőrön keresztüli, vagyis külső lézerkezelést, ami pókhálóvénák eltüntetésére alkalmas, három milliméter átmérőig. Gyors, fájdalommentes, hamar gyógyuló beavatkozás, ami csak eleinte csúnya, heges, és ritkán pigmentesen gyógyul.

 

Miért szükséges a kezelés?

A tágult erek szakszerű kezelésével, műtéti eljárásosokkal, modern, kíméletes injekciós kezeléssel, a láb keringése helyreállítható. A kezeletlen visszérnek viszont számtalan súlyos következménye lehet: ilyen a visszérgyulladás, a trombózis, a lábszárfekély, súlyos esetben az életet veszélyeztető embólia.

 

 Ezt tedd!

Mint minden betegségnek, a visszeresedésnek is legjobb ellenszere a megelőzés. Természetesen ez nem mindig lehetséges, hiszen a betegségre való hajlam öröklődhet.

* Előzd meg a vér pangását! Ez rendszeres testmozgással elérhető. Sport közben nem csupán megszűnik a láb ereiben a pangás, hanem erősödnek az izmok, ezáltal összenyomódnak az erek, továbbá gyorsul a keringés, csökken a testsúly. Elsősorban az úszás ajánlott, hiszen a víz felhajtó ereje növeli a lábra ható külső nyomást, és egyúttal részben kiküszöböli a gravitációt.

* Tartsd optimálisan a testsúlyod! Lényeges a túlsúly megszüntetése! Ez nem megy egyik napról a másikra, de a mozgással, helyes táplálkozással elérhető.

* Szánj magadra negyed órát! Kerüld az álló- és ülőmunkát! Tudjuk, könnyű ezt mondani, hiszen egy pincér, a bolti eladó egész nap áll, a hivatalnok egész nap ül. Viszont, akinek ilyen a munkája, naponta szánjon magára háromszor öt percet! A lábtorna csodákra képes! Feszítsd hátra, előre a lábfejed, a lábujjakat, forgasd jobbra, balra a bokát, feszítsd és lazítsd a lábszár és a comb izmait. Ezzel fokozod a keringést, megszünteted a vér pangását.

*Pihenj „polcolt” pózban! Ha tévét nézel, olvasol, beszélgetsz, ne legyenek gátlásai,d polcold föl a lábad. A súlyos visszérbántalmakkal küzdők aludjanak is így! Fontos, hogy a térd alját polcold fel, így nagyjából derékszögbe kerül a comb és az alsó lábszár. A tíz perces gyertyaállás, a fal mellé támasztott függőlegesen pihenő láb is a regenerálódást, a megelőzést segíti.

*Védekezz vitaminokkal! Az érfalak rugalmassága, a keringés javul, ha megfelelő mennyiségű C- és E-vitamint viszünk a szervezetbe, fogyasszon sok sötétpiros, bordó bogyós gyümölcsöt.

* A gyógynövény áldás! Használd ki a „fűben, fában orvosság van” elvét. A vadgesztenye, a szőlőlevél, fekete nadálytő, körömvirág, sárga árvacsalán, szúrós csodabogyó, tigrisfű balzsamai, kenőcsei, mind jó hatásúak, összehúzzák, erősítik az ereket,

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top